SpaceX saadab orbiidile salastatud militaarlaadungi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceX'i Falcon 9 rakett.
SpaceX'i Falcon 9 rakett. Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA

Reede õhtul stardib Florida Kennedy kosmosekeskusest SpaceX'i Falcon 9 rakett, mis kannab endaga salastatud laadungit koodnimega «Zuma». Salapärane Maa-lähedasele orbiidile saadetav veos kuulub aga USA sõjatöösturile Northrop Grumman.

Algselt pidi Zuma startima juba kolmapäeval, kuid see lükati päeva võrra edasi, sest SpaceX tahtis väidetavalt «koguda rohkem andmeid oma laadungi kohta.» Raketti ei saadetud aga teele isegi neljapäeval, vaid lükati taaskord edasi.

Veosest on veel teada nii palju, et see on mõeldud USA valitsusele. Väljaande ArsTechnica hinnangul võib tegu olla luuresatelliidiga. Nimelt olevat SpaceX viinud ühe sellise üles ka maikuus.

Septembris aitas SpaceX toimetada orbiidile eksperimentaalse kosmoselennuki X-37B, mille eesmärgiks oli testida katsetusel olevat (ja salajast) elektritõukurit.

Kui SpaceX on muutunud USA silmis aga nii usaldusväärseks, et neid võib usaldada salajaste projektidega, siis on vähemalt kosmoseeettevõttele endale tegu äärmiselt hea uudisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles