Eestile on kombeks: tekib probleem – lükka filipiinlane tanki (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suurima hulga ettevõtete juhataja Erza Jane Maranda Gasoc.
Eesti suurima hulga ettevõtete juhataja Erza Jane Maranda Gasoc. Foto: Kuvatõmmis

Eesti ärimaailmas on üha enam märke uuest suunast, kus probleemidesse sattuvaid ettevõtteid pannakse juhtima mitte asotsiaalid – nagu vanasti – vaid midagi palju eksootilisemat ja veelgi püüdmatumat – filipiinlased, kellele on tehtud Eesti e-residendi kaart.

Seda teed on läinud viimase aasta jooksul sajad ja sajad siinsed firmad, tuntud e-poed ja söögikohad. Eesmärk üks: vabastada olemasolevad omanikud ja juhatus vastutusest võlgade tekkimise ja nende tasumise eest.

Värske näide. Tallinnas Pikal tänaval asub idamaine söögikoht nimega Bollywood, selle sõsarrestoran on Viimsis. Restorane haldaval ettevõttel India Gate OÜ tekivad probleemid, järeltulijaks saab Eastglory OÜ, mis võtab üle ka kõik 33 töötajat. Maksuvõlg on tänaseks kasvanud 21 260 euro suuruseks.

Bollywood Tallinna vanalinnas
Bollywood Tallinna vanalinnas Foto: Aivar Pau

Ja milline on omanike lahendus? Ülemöödunud nädalal, 7. novembril lasi ettevõtte juhatusest jalga kogu senine seltskond: Kadi-Liis Tamm, Andrus Ränne, Swapan Kumar Mitra, Arno Mossin. Üks omanikest, Tarmo Tamm, lahkus juhatusest juba juulis.

Edasi läks aga juba skeemi kohaselt, mille kasutamisele viitasime uudise alguses. Omanikeringi tekivad sellised võtted, mille ainsaks tegevuseks paistab olevat ettevõtete lõpetamine ja seniste juhtide ärapeitmine: kõnealusel juhul saab dokumentide vastuvõtmise õiguse Gigabld OÜ ja omanikuks Corporate Services International OÜ.

Ja restoranide tegevjuhiks saab ei keegi muu kui Postimehegi lugejatele «vana hea tuttav» tankistiproua Kaug-Idast: Erza Jane Maranda Gasoc. Likvideerija. Tuletame meelde, temast sai ärimees Keit Piibemanni eestvedamisel alles hiljuti ootamatult tegevjuht ka kliente ja riiki petnud kurikuulsale portaalile Crazydeal.

Mis puutub klientidele esitatavaid arveid, siis neilt tekkiv käive lükatakse nüüd hoopis kolmanda ettevõtte eelarvesse: Andrus Ränne loodud India GT OÜ on ettevõte, kellelt Postimees tänagi oma katseks söödud päevasupi (väga hea ja ehe, muuseas) arve sai.

Arve Bollywoodilt
Arve Bollywoodilt Foto: Aivar Pau

Tulles tagasi proua Gasoci juurde, siis võimekuselt ja mõjukuselt pole Eesti ärimaastikul talle tõenäoliselt võrdset – äriregistri andmeil suudab proua olla tegevjuht korraga ligi 110 ettevõttes.

Reaalsus: ilmselgelt on tegemist lihtsalt tankistiga, kelle teenuseid paistab vahendavat just eeltoodud Gigabld, aga ka Sellens Grupp ja mitu muud ettevõtet, mida juhib härrasmees nimega Alexander Vest.

Teine tema pakutav tankist kannab nime Jann Leigh Javellana Lope ning temagi kuulub peaaegu saja Eesti ettevõtte juhatusse. Kumbki ettevõtete varijuhtidest ühelegi kirjale muidugi ei vasta, Facebookis saime Gasocilt vastuseks vaid rõõmsa «Hi!». Isikukood on neil aga Eesti oma.

Pole ka sugugi välistatud ja on pigem tõenäoline, et nii Gasoci kui ka Lope Eesti isikukoodi ja neile väljastatud e-residendi kaarti kasutavad siinsed firmalikvideerijad ja nende kliendid lihtsalt ära, et Eesti äriregistris firmade likvideerimise asju ajada.

Alexander Vest ise ütles Postimehele, et nii härra Lope kui ka proua Gasoc on oma tegemistega Eestis väga hästi kursis. «Teie oletused muus osas on ka pigem väljamõeldis kui fakt,» sõnas ta.

Bollywoody juhtumis oli ainus, kes midagigi Postimehe päringutele vastas, ettevõtte Eastglory uue omanikfirma Corporate Services International OÜ asutaja Fred Rikk.

«Tundub, et teie kiri oli mõeldud kellelegi teisele,» kõlas ta vastus kommetaaripalvele.

Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles