Uber tunnistas üles üüratu andmelekke

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uber.
Uber. Foto: Laura Dale/EMPICS Entertainment

Kõikjal maailmas tegutsev sõidujagamisfirma Uber tunnistas üles, et möödunud aasta lõpus langes häkkerite kätte tohutu andmebaas tema juhtide ja kasutajate andmetega.

Uberi suhteliselt uue tegevjuhi Dara Khosrowshahi sõnul sai ta alles hiljuti teada, et kaks isikut väljaspool ettevõtet said ligipääsu Uberi kasutajate andmetele ühes pilveteenuses. Jutt käib eelkõige 57 miljonist Uberi kliendist ja nende nimedest, e-posti aadressidest ja telefoninumbritest.

Lisaks langesid kurjategijate saagiks Uberi heaks töötava 600 000 USA autojuhi andmed.

Uberi juht kinnitas, et teadaolevalt pole seni märke selle kohta, et kurjategijail oleks olnud ligipääs kasutajate asukoha, krediitkaartide, pangaandmete ja isikukoodide andmestikule.

Bloombergi andmeil maksis Uber 2016. aastal aset leidnud rünnaku korraldanud häkkeritele 100 000 dollarit (umbes 85 300 eurot), et varastatud andmed hävitataks. Häkkerite isikud on samuti kindlaks tehtud.

Nüüd pakutakse juhtidele tasuta krediidimonitooringut, kuid kannatada saanud klientidele see ei laiene.

«Kuni me pole täheldanud intsidendiga seotud pettuse või kuritarvitamise juhtumeid, jälgime praegu kannatada saanud kontosid ning pakume neile täiendavat pettusekaitset,» ütles Dara Khosrowshahi.

Uberi Eesti esindus teatas, et meie klientide andmete võimaliku lekke kohta esialgu täpsemat infot anda ei saa.

«Tegeleme praegu erinevate regulaatorite ja valitsusasutuste teavitamisega ning peame nendega jooksvalt diskussiooni sel teemal. Kuniks see protsess veel kestab ei saa me detailsemalt sellest rääkida,» teatas Uber Eesti Postimehele.

Ettevõtte hinnangul ei peaks keegi seoses ilmsiks tulnud lekkega ka midagi tegeme.

«Meie arvates ei pea ükski sõitja seetõttu midagi tegema. Me ei ole näinud ühtegi tõendit, et selle juhtumiga seoses oleks täheldatud pettusi või väärkasutusi. Jälgime asjaga seotud kontosid ja rakendasime neile lisaks kaitse pettuse vastu,» teatas Uber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles