«Troonide mängu» häkkeri isik tehti viimaks kindlaks

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Troonide mäng». Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) ja Jon Snow (Kit Harington)
«Troonide mäng». Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) ja Jon Snow (Kit Harington) Foto: Helen Sloan/AP/Scanpix

USA prokuratuur süüdistab suvel HBO vastu korraldatud küberrünnakus, mille käigus lekitati suur hulk andmeid ja nõuti lunaraha, Iraani häkkerit nimega Behzad Mesri.

New Yorgis toimunud pressikonverentsil ütles USA peaprokurör Joon Kim, et Mesri viibib Iraanis ja seepärast ei ole võimalik teda vahistada. Küll aga lisas ta, et mees on lisatud FBI poolt tagaotsitute nimekirja. «Kui ta peaks tõstma oma jala Iraanist välja, siis me saame ta kätte ja toome siia,» ütles Kim. 

Prokuratuuri sõnul on Mesri kogenud ja osav häkker, kes on varem töötanud ja võib-olla töötab praegugi Iraani sõjaväe heaks. Lisaks HBO-le on ta rünnanud korduvalt ka mitmeid teisi USA veebilehti ja arvutisüsteeme.

HBO ja selle töötajate kohta hakkas mees väidetavalt infot koguma selle aasta juba maikuus. Mesri varastas HBO-lt suvel üle 1,5 TB andmeid, mille hulka kuulusid ka mitmed eetrisse jõudmata «Troonide mängu» episoodid. Seejärel nõudis ta telekanalilt üle 6 miljoni dollari lunaraha, mis tuli maksta bitcoinides.

Kas HBO reaalselt ka midagi maksis, pole hetkel teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles