Ilves sai vihaseks: Gemalto esindaja avaldus on rassistlik ja natsistlik (54)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Endine Eesti president ja praegune USA teadur Toomas Hendrik Ilves  sai vägagi pahaseks Eestile ID-kaarte tootva ettevõtte Gemalto esindaja Andreas Lehmanni peale, kuna too olevat esinenud eestlasi mõnitava avaldusega.

Andreas Lehmann kirjutas eile oma LinkedIni seinal, et Põhja-Euroopas on kombeks pidada suvepuhkusi augusti lõpuni ning just seetõttu jäi tähelepanuta tema juuni keskpaiku politseile edastatud teavitus ID-kaardi puuduste kohta.

«Selline patroneeriv jutt «pikkadest suvedest» ja põhjamaalaste 2,5-kuulisest äraolemisest kui väidetavast põhjusest, miks keegi teie hoiatusele tähelepanu ei osutanud, on pigem rassistlik. Siin Silicon Valley’s võib mõni isegi öelda, et see on «natsistlik». Mina kindlasti,» vastas Toomas Hendrik Ilves Gemalto esindaja sissekandele.

Foto: Kuvatõmmis

Ilves viitas, et ID-kaardi probleem tabas ka Hispaaniat (seal tuli välja vahetada 60 miljonit ID-kaarti, kuid seal riigis kasutab neid vaid 0,02 protsenti inimestest – toim) ja küsis, kas nende nii hiline reageerimine probleemile viitab sealsele tavale pidada siestat. Samuti esitas ta küsimuse, kuidas ja millal informeeris Gemalto Slovakkiat, kus on samuti kasutusel turvaprobleemiga ID-kaardid.

«Ausalt öeldes peaksite te tagasi astuma,» arvas Ilves ja pakkus, et Gemalto võiks Lehmanni selliste juttude eest ka lihtsalt lahti lasta ning seejärel edastada avaliku vabanduse.

Samas arvas ta, et kogu probleemi tuum võib peituda ka Gemalto kui asutuse kultuuris – Eesti on lihtsalt üks Ida- või Põhja-Euroopa riik, kelle puhkusevajaduse taha annab väänata iseenda kihvakeeramised.

Eestile ID-kaarte tootva Gemalto esindaja Eestis kinnitas eile, et vastupidiselt Eesti riigiametite väljendatule informeeris ta neid ID-kaardi turvaprobleemidest juba suvel.

«Informeerisin vastutavaid Eesti ameteid (PPA ja RIA) turvaprobleemist 15. juunil,» kinnitas Gemalto esindaja TRÜB Baltics AB juht Andreas Lehmann oma LinkedIni lehel.

Lehmann viitas, et Eesti ametvõimud jätsid temalt laekunud info tähelepanuta, kuna oli puhkuste aeg ja seetõttu valisid ametkonnad vaikimise tee. Ta sõnab ka, et sai õppetunni: hoia poliitikud probleemidest eemal.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) juht Taimar Peterkop ütles Postimehele, et Andreas Lehmanni väited ei ole tõesed.

«Kui me oleks varem teadnud, oleksime ka varem tegutsenud. Meie jaoks on kogu olukorra lahendamise võtmeküsimus olnud aeg. Ja seda on meil olnud väga vähe. RIA sai tšehhide teadustööst ja meie ID-kaardi kiibis peituvast turvariskist teada 30. augusti õhtul. Info laekus Tšehhi  teadlastelt,» kinnitas Peterkop.

Kommentaarid (54)
Copy
Tagasi üles