Kuidas valida telerit: lühijuhend (2)

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Telerid kuuluvad selliste tehnikaseadmete kategooriasse, millel hinnapiir sisuliselt puudub. Erineva kvaliteediga mudeleid on võimalik leida nii 300 kui ka 2000 euro eest. Igal aastal tulevad tootjad lagedale üha uute tähistuste, funktsioonide ja „viguritega“, mistõttu on tarbijal aina raskem arvukate mudelite virrvarris orienteeruda, kirjutab Irina Kuzina tehnoloogiaportaalist Digitark.

EELARVE

Ei ole mõtet võtta kriteeriumiteks selliseid parameetreid nagu 4K, Full HD jmt, kui sa ei ole enda jaoks eelarvet paika pannud. Sea enda jaoks kõigepealt hinnapiir ja alles seejärel asu valikut tegema. Nende õnnelike jaoks, kes raha lugema ei pea, on üks lihtne soovitus – võtke kõige kallim ja lähtuge valiku tegemisel vaid disainist. Funktsioonide poolest ei valmista väljavalitud teler mingil juhul pettumust, sest reeglina on kõige kallimat tehnikat ka kõige rohkem edasi arendatud. Kuid lõviosa teleriostjaid seisab siiski valiku ees: kas investeerida suuremasse diagonaali või langetada otsus parema lahutusvõime kasuks.

MÕÕTMED

Telerid muutuvad üha suuremaks: tänu kitsale raamile on kasulik ekraanipind läinud suuremaks, kuid teleri üldmõõtmed jäänud samaks. Veel üsna hiljuti võis teleri raami laiuseks mõõta mitu tolli, seepärast olid ka telerite üldmõõtmed suuremad ja ekraani kasulik pindala väiksem. Praegu toodetakse pea nähtamatu raamiga telereid.

On täiesti normaalne minna telerit ostma, mõõdulint kaasas.

Kuid selleks, et teleri diagonaaliga siiski mitte liiale minna, hinda kriitiliselt oma toa suurust. Ei ole just kõige mõistlikum osta kõigepealt suuremõõtmeline toode ja alles pärast vaadata, kuhu see paigutada. Kõige tõenäolisemalt tahad sobitada uue teleri olemasoleva mööbliga, näiteks asetada selle telerilauale või kinnitada hoopis seinale.

Mööbligarnituuri sisse ei ole liiga suurt televiisorit lihtsalt võimalik paigutada ja see võib kujuneda probleemiks. Teleri seinale kinnitamine annab rohkem võimalusi, kuid ka siin on omad piirangud, näiteks teleri vaatamise kaugus.

Eksperdid on ühel meelel selles, et tänapäeva Full HD telerite optimaalne vaatamise kaugus võrdub teleri diagonaali 3–4-kordse pikkusega. Oletame, et teleri diagonaal on 40 tolli ehk 106,2 sentimeetrit. Seda telerit peaks järelikult vaatama vähemalt kolme meetri kauguselt.

Kui oled ostnud endale Ultra HD (4K) teleri, siis tänu väiksematele pikslitele võib seda vaadata lähemalt. Soovitatav vaatamiskaugus on diagonaali 1,2–1,7-kordne pikkus. 50-tollise UHD-teleri ekraani võib vaadata isegi ühe meetri kauguselt ilma et tekiks vähimatki ebamugavustunnet.

Loe edasi Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles