Viimsi annab kaablikõrid Telia käsutusse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valguskaabli paigaldus.
Valguskaabli paigaldus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimsi vald annab täna sõlmitud koostööprotokolli kohaselt telekomiettevõtte Telia kasutada valla territooriumil paiknevad kaablikõrid, et mööda neid saaks elanike ja ettevõteteni viia interneti valguskaablit.

Vald võttis ka kohustuse aidata kaasa lepingute sõlmimisele, mis puudutab Telia poolt maakasutamise seadustamist ja vajadusel ka sundvalduste seadmist. Lisaks lubas vald kiirelt sideehituste projekte menetleda ja vajalikke nõusolekuid anda ning lubada liine vedada ka eskiisjooniste ning ehitusteatiste alusel.

Telia on teatanud, et investeerib Viimsi vallas olemasolevate ADSL-kaablite väljavahetamisele ja uute liinide vedamisele lähemail aastail kolm miljonit eurot. Valla koostöövalmidust ta selleks vajabki.

Vald hakkab ka kaardistama majapidamisi ja ettevõtteid, kes endale kiiret internetti tahavad. Jutt käib allalaadimiskiirusest vähemalt kuni 100Mbit/s ja üleslaadimiskiirusega vähemalt kuni 25Mbit/s – valguskaabel võimaldab muidugi ka kümneid ning sadu kordi kiiremaid ühendusi.

Telial on hetkel Viimsi elanikest kliente 35 protsenti, kolme aastaga loodetakse see number kasvatada 95 protsendini – selle numbri sees on ka need, kellel oleks teoreetiliselt võimalik Telia kiire internetiga liituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles