Tšornobõli tuumajaama kõrvale rajatakse päikeseelektrijaam

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšornobõli neljandat energiablokki kattev sarkofaag.
Tšornobõli neljandat energiablokki kattev sarkofaag. Foto: GENYA SAVILOV/AFP

Kaks ettevõtet plaanivad ehitada Tšornobõli tuumajaamast vähem kui saja meetri kaugusele üle miljoni euro maksva päikeseelektrijaama.

Ukraina insenerifirma Rodina Energy Group ja Saksa taastuvenergia ettevõte Enerparc plaanivad projekti käiku lasta juba järgmisel kuul. Elektrijaam hakkab olema vähemalt esialgu ühe-megavatine, kirjutab Bloomberg

«Tšornobõl ei tohi jääda igavesti lihtsalt mustaks auguks keset Ukrainat,» ütles Rodina tegevjuht Jevgeni Variagin. «Me tahame tsooni optimaalselt kasutusse panna.»

Ukraina ökoloogiaminister ütles juba eelmise aasta juulis, et endisele katastroofipiirkonnale tuleks taas elu sisse puhuda. Kuna radiatsioon muudab aga põllumajanduse ja metsatööstuse seal liiga ohtlikuks, siis ühe potentsiaalse rakendusena piirkonnale nähaksegi taastuvenergia tootmist.

Investorite ligi meelitamiseks pakub Ukraina valitsus praegu suhteliselt odavalt eraldustsoonis maad ja energiaettevõtted saavad ka üpris head soodustariifid. Rodina ja Enerparc said omale lepingu, mille järgi tuleb kuni 2030. aastani kilovatt-tunni pealt 15 eurosenti.

Heade pakkumiste pärast on Tšornobõli vastu hakanud huvi tundma ka mitmed teised energiafirmad. Päikeseelektrijaamade rajamisest on huvitatud ka kaks Hiina suurettevõtet ja üks Prantsuse ettevõte. 

Rodina ja Enerparc plaanivad laiendada oma Tšornobõli elektritootmist kuni saja megavatini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles