Kas lahendus pikale probleemile – Eestis käivitub kevadel hooldusteenuse Uber (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marion Teder
Marion Teder Foto: Erakogu

Seltskond aktiivseid noori Eesti inimesi käivitasid äsja veebipõhise teenuse, mis aitab jagamismajanduse ettevõtete mudelit järgides omavahel kokku viia hoolekande vajajad ning inimesed, kes tahavad seda teenust pakkuda.

Teenuse nimi on CareMate ning selle eesmärgiks on vahendada vajaduspõhise hooldusteenuse pakkujaid, kui ka igapäevaste toimetustega abistajaid kliendile meelepärases keskkonnas. Eestvedajad ise nimetavad vahendatava teenuse pakkujaid hooleandjateks.

«Loome veebikeskkonna, millel viime kokku hooleandjad, kes sooviksid seda tööd teha lisa- või põhitööna, ning hooldatavad, kelleks on erivajadustega inimesed ja vanemaealised. Selle kaudu leiavad kodus elavad hoolt vajavad indiviidid ja hooleandjad kergesti üksteist üles,» selgitas Postimehele CareMate’i turundusjuht Heret Enden.

Hetkeseisuga on avatud registreerimine lahenduse kasutamiseks aadressil caremate.ee, et osaleda hooleandja koolitusel ja veebilahenduse testijana.

Kusjuures teenus on avatud kõigile abiosutamisest huvitatutele, kuna väljaõppe saamine on teenuse osaks. Hooleteenust pakkuda soovijad peavad oma oskuste tõestuseks sertifikaadi saama, selleks tuleb teha praktiline eksam.

Hooleandja kursusel osalemise eelduseks on see, et inimene ei tohi olla kriminaalkorras karistatud. Seda saab inimene tõestada näidates meile oma karistusregistrist väljavõtet.

«Hakkame inimesi koolitama, et nad oskaksid hooldada. Tihti inimesed küll tahaksid abi pakkuda, kuid neil puuduvad oskused ja seetõttu loobutakse. Meie tagame hooleandjateks saada soovivatele inimestele mugava väljaõppe, et nad oskaksid erivajadustega inimeste ja vanemaealistega toimetada,» selgitas rääkis Enden.

Tema sõnul on uue teenuse algatajad töötanud mitmete organisatsioonidega tervishoiuteenuste sektoris Eestis ja avastanud tõelise vajaduse innovaatilise ja mugava ning kiire koolituskursuse järele, mis hõlmab kõike, mida hooldustöötaja vajab töö alustamiseks võimalikult kiiresti.

«Kursuse kiireim läbimisaeg on nutikamatel üks nädal, muidu kuni kaks nädalat- see on vast suurim erinevus praegu turul olevate teenustega,» märkis Enden.

CareMate’i idee ise sai alguse eestvedaja Marion Tederi isiklikust kogemusest. Ta õppis varasemalt sotsiaaltööd- ja sotsiaalpoliitikat Tartu ülikoolis ning  läks seejärel viieks aastaks Inglismaale koduhooldusteenuse pakkujana  tööle.

«2016. aasta sügisel läksin  õppima EBSi ettevõtluse magistratuuri, kus mul tuli huvi startupi maailma vastu. Kuna olen loomult inimene, kes on tahtnud alati teha selliseid asju, mis loovad ühiskonnale mingit väärtust, siis oma kogemustele põhinedes tuligi idee luua uberi taoline koduhooldusteenus,» rääkis Teder.

Septembris 2017 läks ta oma ideega sotsiaalministeeriumi korraldatud talgudele Garage48 Wellbeing, kus tõi võidu - ja nii sündis CareMate. Sealt leitud ja tuttavate seast kokku pandud tiimiga on alustatud teed idee elluviimiseks ja hetkel jõutud Ajujahi top 30 ning Prototroni võistluse finaali.

Uurisin ka Tederilt, millisele olemasolevale teenusele CareMate õiguspoolest alternatiivi pakub?

«Oleme alternatiiviks hooldekodudele ja agentuuri kaudsetele koduhooldusteenustele ning soovime olla täiendav teenus turul mitte konkureerida eelnimetatuga. Kindlasti suur erinevus seisneks sihipärasuses, nimelt hooldekodusse saaks need, kes ööpäevaringselt vajavad hoolt ja kodus abi need, kes tegelikult tahavad kodus olla. Meie loome keskkonna, mis motiveerib inimesi hooleandja tööd tegema - hoolimine on äge ning esindab olulist rolli ühiskonnas,» kõlas ta vastus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles