VIDEO Facebooki eksjuhi sõnum maailmale: loobuge sellest hullusest! (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chamath Palihapitiya
Chamath Palihapitiya Foto: PETER DASILVA/NYT

Endine Facebooki asepresident Chamath Palihapitiya on väljendanud kahetsust Facebooki loomisele kaasaaitamises. Samuti lisas ta, et ei luba oma lastel seda keskkonda kasutada.

Samal ajal kui Facebook muutub üha populaarsemaks, on hakanud kriitiliselt sõna võtma selle asutajad ja investorid algusaegadest, vahendab The Verge. Alles hiljuti soovitas Facebooki endine asepresident Chamath Palihapitiya inimestel sotsiaalmeediaga teha suur paus.

Palihapitiya ise liitus Facebooki tiimiga 2007. aastal, kuid märgib, et tunneb väga suurt süüd, et aitas luua firmat, mis lõhub sotsiaalnorme ja -mustreid. «Virtuaalne suhtlus käib südamete, like'ide ja püstiste pöialde kaudu. Ei räägita tähtsatest asjadest, ei tehta koostööd, levib vaid valeinformatsioon. See ei ole ainult Ameerika probleem – see on üleilmne probleem,» sõnas Chamath Palihapitiya. 

Endine Facebooki asedirektor kirjeldas olukorda Indias, kus WhatsApp'is levivad petusõnumid viisid selleni, et seitsmele süütule inimesele tehti ülekohut. «Just sellega me tegelemegi,» lausus Palihapitiya. «Ja kujutage, kui viime olukorra äärmustesse, kus isegi halvad näitlejad suudavad suure hulga inimestega manipuleerida ja panna neid tegema, mida iganes tahavad. See on lihtsalt väga-väga halb asjade seis.»

Ise kasutab Palihapitiya Facebooki võimalikult vähe ning tema lastel on keelatud sellist p**ka kasutada. Tema kriitika alla ei ole sattunud ainult Facebook, vaid ka laiem virtuaalne ökosüsteem. Tema sõnul pumpavad investorid raha «mõttetutesse ja kasututesse» firmadesse selle asemel, et tegeleda tõsiste probleemidega nagu kliimamuutused ja haigused. Praegu juhib Palihapitiya oma enda firmat Social Capital, mis rahastab ettevõtteid, mis keskenduvad tervishoiule ja haridusele.

Ka mitmed teised, kes on aidanud Facebookil saavutada tänast võimsust, on tõdenud selle kahjulikkust. Alles kuu aega tagasi võttis sõna üks Facebooki esimestest investoritest Sean Parker, kes leidis, et Facebook ja teised interneti keskkonnad on edukalt suutnud ära kasutada inimeste psühholoogilist haavatavust. Antonio Garcia-Martinez, kes oli Facebooki tootejuht, ütles, et nende kogutud andmed näitavad, et Facebook valetab oma võimete kohta mõjutada inimesi. Ta kirjutas ka raamatu «Chaos Monkeys», kus ta räägib oma tööst Facebookis.

Palihapitiya on veel veendunud, et tehnoloogiainvestorid võivad tunduda kõikvõimsad, aga tegelikult peitub nende edukus õnnes, mitte oskustes. «Kõik ajavad p**ka,» lausus Palihapitiya. «Kui istud toolil ja sul tuleb palju tehinguid sisse, millel on hinnaline algkapital ning sinu pärituules leiavad aset suured tehnoloogilised muutused, siis ajapikku saad ühe kahekümnest edukast firmast endale ja näed välja nagu geenius. Keegi ei taha seda tunnistada, kuid see on kuradima tõsi.»

Vaata täispikka vestlust Chamath Palihapitiyaga juuresolevast videost.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles