Oh need Hiina imed!

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina elektroonika­kaubamaja teine korrus. Siin on kõik veel suhteliselt viisakas.
Hiina elektroonika­kaubamaja teine korrus. Siin on kõik veel suhteliselt viisakas. Foto: Hendrik Alla

On äärmiselt vähe tõenäoline, et enda ümber ringi vaadates näete mõnda elektroonilist seadet, millel poleks küljes kirja «Made in China». Äärmisel juhul on sellele lisaks kirjutatud «Designed in California» (kui see peaks olema mõni puuviljalogoga toode).

Hiljuti Shanghaid külastades hakkasid huvi tundma, kas ehk oleks elektroonikavidinate sünnimaalt neid soodsam tuua kui siit osta. Vastus on üllatuslikult eitav – kvaliteetsed seadmed, näiteks tuntud brändide sülearvutid, telefonid, hiired ja klaviatuurid on kohalikes poodides peaaegu sama hinnaga mis Euroopas. Loogiline ka: kui te topite ühe merekonteineri ääreni telefonikarpe täis, siis tuleb ühiku transpordihinnaks tõesti euro-paar (omaette lugu on maksudega, aga sellest tuleb juttu hiljem).

Käisin Shanghais paaris elektroonikakaubamajas ning see oli korraga ajaränd nii minevikku kui ka tulevikku. Ühelt poolt jätab niisugune kaubamaja mulje, nagu oleks kuus omaaegset Kadaka turgu üksteise otsa tõstetud. Esimesel korrusel on väärikate firmade säravad valged salongid: Microsoft, Dell, HP (aga mitte Apple, see seab end ikka omaette sisse). Isegi Samsung, aga mis puutub telefonimüüki, siis on vähemalt Shanghai järgi otsustades Hiina Samsungi jaoks surnud maa. Inimesed kasutavad natuke iPhone’e, aga enamasti Hiina enda toodangut: OPPO, Huawei, VIVO ja paljude selliste tootjate nutiseadmeid, millest meil siin ainugi ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles