Mees, kes on krüptokiisudega teeninud juba rohkem kui pensionifondiga

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krüptorahad ethereum ja bitcoin.
Krüptorahad ethereum ja bitcoin. Foto: Jaap Arriens/Jaap Arriens/Sipa USA

Kõige värskemaks täheks krüptorahade kasvava populaarsuse areenil on saanud mäng nimega CryptoKitties, kus kasutajad saavad aretada ning kaubelda virtuaalkiisudega, mille rahaliseks baasiks on krüptoraha ethereum.

Krüptokiisude kasvava populaarsuse taga on krüptorahade bitcoin’i ja ethereum’i kiire väärtuse kasv, vahendab Verge. Kanada idufirma Axiom Zeni loodud platvormi müügitulu küündib Coin Telegraphi andmetel juba 12 miljoni dollarini, kuna mõne eriti haruldaste omadustega krüptokiisu hind on edasimüümisel ulatunud 80 000 dollarini tükk.

Krüptokiisusid luuakse koodi alusel ning neid on võimalik aretada ethereum’i maksete baasil, kus kahe virtuaalkiisu alusel luuakse uus krüptokiisu. Iga virtuaalkiisu on unikaalne ja püsiv, nende andmed salvestatakse ethereum’i avalikku pearaamatusse.

Kuigi mängu populaarsus kasvab kiiresti, ei ole CryptoKitties jäänud ilma tagasilöökideta. Mängu kimbutavad nii võrguaeglustused, liiga aeglane edasiareng ja automaatsed robotid, kes varitsevad tehinguid. Ka lisab mäng krüptorahale endale täiendavat survet. Mäng on aeglustanud ethereum’i kaevandamise kiirust 11 protsendi võrra, teatas Motherboard möödunud nädalal.

Kuna aga tegemist on esimese eduka mänguga, mis on üles ehitatud ethereum’ile, annavad krüptokiisud üsna selgelt aimu sellest, milline potentsiaal on peidus plokiahela tehnoloogias ja sellele üles ehitatud äppidele. Ja see võib omakorda tuua kaasa täiendava krüptorahaga spekuleerimise laine.

Nii nagu bitcoin’i või ethereum’i endaga, võimaldavad ka krüptokiisud oma omanikele teenida palju raha, kui need on õigel ajal ostetud. Üks selline spekulaator on Todd, 30-aastane ettevõtja ja IT-insener, kes elab Austinis, Texase osariigis USAs. Mängu käigus omandatud 35 krüptokiisut on tema jaoks olnud üksnes senise krüptoraha kaevandamise edasiarendus.

Oma esimesed bitcoin’id ostis Todd 2012. aastal, kui krüptoraha väärtus oli natuke üle kümne dollari tükk. Ka hakkas ta 2015. aastal tundma huvi ethereum’i vastu, ostes suure hulga neid möödunud aastal. Kokku on tal 21,5 bitcoin’i, 305 ethereum’i ning väiksem hulk teisi krüptorahasid. Krüptokiisudega sarnaselt on tal õnne olnud.

Tema suurim läbimurre mängus tuli siis, kui ta ostis OldLace’i nimelise kiisu, mille väärtus ostuhetkel oli 12 ethereum’i ehk 4800 dollarit. See on hiljem kasvanud 30 protsenti. Küll aga tõdeb Todd, et krüptokiisude maailma sissemurdmiseks peab soovijal olema vähemalt viis ethereum’i, alla selle ühtegi krüptokiisut osta ei saa. Mängus oled sa reaalselt sees alles siis, kui sulle kuulub ka mõni kallihinnaline krüptokiisu.

Muidugi ei ole Toddil kogu aeg mängus õnne olnud. Näiteks oma esimesel päeval ostis ta krüptokiisu, mille algne väärtus oli 0,7 ethereum’i, kuid hiljem langes see 0,03 ethereum’ini. Intervjuu andmise hetkel on tema krüptokiisude pesakonna väärtus 99 ethereum ehk üle 42 300 dollari, kui mitte arvestada teenustasusid.

Mees märgib, et see summa, mis ta on lühikese ajaga krüptokiisudega teeninud, ületab juba tema pensionifondi kogunenud summa. Toddi enda jaoks on krüptokiisud lihtsalt vahend ethereum’i hoiustamiseks, kuigi kindlasti mitte kõige praktilisem.

«Krüptorahad ise on juba väga spekulatiivsed oma loomult, kuid see on veelgi riskantsem viis. Ma praegu ei oska isegi öelda, kas krüptokiisud kahe nädala pärast enam eksisteerivad,» tunnistas ameeriklane. «Või äkki on see kõik alles algus, võib-olla kogu see mänguasjade kogumise kultuur jätkub veel aastakümneid.»

Küll aga on Todd juba asunud oma krüptokiisusid müüma. 35 kassist on tal nüüdseks alles vaid 18 krüptokiisut ning neist suurem osa on müügis. Kuna virtuaalkasside võrgustik töötab üsna ebastabiilselt, on kogukonnas palju muret selle üle, kas see mäng ikkagi on kasumlik või mitte. «Ma lihtsalt ei taha hoida nii palju raha krüptokiisudes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles