Kuuetunnised tööpäevad jõudsid Eestisse (6)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisa.
Elisa. Foto: Tairo Lutter

Soome telekomiettevõtte Elisa esindus Eestis on teadaolevalt esimene siinne  ettevõte, mis on asunud praktiseerima kuuetunniseid tööpäevi – ja on seejuures tulemustega rahul.

Lühema tööaja katseprojekt sai aasta tagasi Elisa Kristiine esinduses ning ettevõte teatas täna, et müügitulemused ja klientide rahulolu ei lange, vaid paranevad.

Sellele järeldusele jõuti nähtavasi juba mitu kuud tagasi, kuna viimases kvartalis on samale tööajarežiimile üle mindud ka Tallinnas Rocca al Mare ning Pärnus Kaubamajaka Elisa esinduses. Tuleva aasta alguses plaanib Elisa kuuetunnise tööaja kasutusele võtta veel neljas esinduses.

Elisa juhatuse liikme Andrus Hiiepuu sõnul näitas kogemus, et müügispetsialistid suudavad muudatuse tõttu olla pingelise tööpäeva lõpuni aktiivsed ja erksad.

Elisa personalijuhi Kaija Teemägi sõnul ajendas lühendatud tööaega esinduse müügispetsialistide seas katsetama klientide tagasiside, et pika tööpäeva lõpus ei kogenud nad väsinud töötajate tõttu enam parimat teenindust.

Ettevõte ei täpsustanud oma teates, kas muudatuse tulemusel tuleb töötajatel ka kuu kokkuvõttes 40-tunnised töönädalad täis ja neil tuleb selleks sagedamini tööl käia või tuli töötajaid lühemate vahetuste katmiseks juurde palgata.

Teemägi sõnul saavad töötajad muudatuse tõttu veeta enam aega perega ja tegelda hobidega ning naasta järgmisel päeval tööle värske ja väljapuhanuna.

Advokaadid: seadust tuleks muuta

Advokaadibüroo LEADELL Pilv advokaadid Epp Lumiste ja Elin Uusväli kirjutasid aasta alguses Postimehes, et hinnates Rootsis rakendatud mudelit saab väita, et lühendatud tööpäev mõjub hästi. Inimeste produktiivsus tõuseb, töötajad on rohkem motiveeritud, vähem stressis ning seeläbi tõuseb ka töötajate efektiivsus ja väärtus tööandja jaoks.

«Arvestades, et töö tegemiseks kasutatav tehnoloogia on märkimisväärselt arenenud ning töötajate teadmised ja oskused kasvanud, siis on igati põhjendatud kaasaegsete ja paindlike töövormide (kaugtöö, tööpäevade lühendamine) kasutuselevõtmine. See omakorda võimaldab töötajal tunda end olulisena ning tajuda, et ka tema panusest sõltub tööandja heaolu. Väärtustatud töötaja on tööandjale efektiivne töötaja,» kirjutasid nad.

Samas nad märgivad, et Eestis on täistööaeg seaduses rangelt määratletud: töötaja töötab 40 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul. Lühemat töönädalat käsitleb seadus aga osalise tööajana. Seetõttu võiks Eesti töölepingu seaduse muutmisel võtta eeskuju Rootsist, kus on määratud vaid töönädala maksimaalne pikkus.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles