Suurbritannia uus ja hirmkallis lennukikandja lekib (13)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HMS Queen Elizabeth.
HMS Queen Elizabeth. Foto: Sipa USA/U.S. Navy/Sipa USA

Ühendkuningriikide mereväe tuliuus lipulaev HMS Queen Elizabeth sattus kodumaisesse skandaali, sest laev lekib ning parandustööd võivad minna maksma miljoneid.

Briti väljaande The Sun andmetel laseb 1,3 miljardit naela maksnud sõjalaev sisse üle 200 liitri vett tunnis. Viga peitub väidetavalt ümber sõukruvi võlli mässitud kummist tihendis, mis laseb veel tungida laeva sisemusse. Leke avastati hiljutisel katsetusreisil.

Praegu Portsmouth'i sadamas peatuv Queen Elizabeth peab minema parandusteks ilmselt kuivdokki ja kogu ettevõtmine võib minna maksma miljoneid. Ühtlasi algatatakse uurimine, kas sama viga võib leiduda ka sõsarlaeval HMS Prince of Wales.

Maruvihane Briti mereväe juhtkond süüdistab lekkes lennukikandja ehitanud konsortsiumi Aircraft Carrier Alliance, mille osalisteks on sõjatööstur BAE Systems, Thales UK, Babcock ja Briti kaitseministeerium.

Idee poolest peaks parandused sellisel juhul maksma kinni ACA, kuid mitmed mereväe siseallikad kardavad, et lõppkokkuvõttes maksab vea eest ikkagi maksumaksja.

Laev ise uppumisohus ei ole, sest võimsad pumbad viivad kogu sissetuleva vee laevast välja.

HMS Queen Elizabeth ei kanna praegu lennukeid, kuid valitsus plaanib USA-lt osta 2025. aastaks 9,1 miljardi naela eest 48 F-35 varghävitajat.

HMS Queen Elizabeth

  • Maksumus: 3,1 miljardit naela.
  • Veeväljalaskesurve: 70 600 tonni.
  • Pikkus: 284 meetrit.
  • Kiirus: 29 sõlme (54 km/h)
  • Meeskond (hetkel): 700.
  • Udupasuna tugevus: 162 dB.
Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles