Palo loodab ID-kaardi kriisi kahjud Gemaltolt kätte saada (4)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Õhtuleht

IT-minister Urve Palo loodab, et riigil õnnestub heade juristide abiga ID-kaardi turvakriisi lahendamise kulud edukalt sisse nõuda kaarditarnijalt Gemaltolt.

Palo sõnul on esialgse kahjunõude esitanud politsei- ja piirivalveamet, kellel on leping kaarditarnijaga.

«Seal omakorda tegelevad sellega, ma usun, väga head juristid. Nii et ikka loodan, loomulikult, muidu ei ole mõtet esitada. Ma usun, et juristid teevad oma tööd ja tulemused on head. Elame, näeme!» ütles Urve Palo eile riigikogus vastuseks küsimusele, kas ta peab summade sissenõudmist Gemaltolt perspektiivikaks.

Avatud rahakotiga turvaviga parandanud riigiametid pole seni kokku lugenud, kui palju maksumaksja eurosid ID-kaardi kriisi lahendamise eest tarkvaraettevõtetele ja ametnikele lisatöö eest maksta tuli.

Kaarditootjal Gemaltol on omakorda leping ettevõttega Infineon, mis toodab ID-kaardis olevaid kiipe. Viga oli tegelikult selle kiibi peal ning see oli seotud kiibis kasutatava tarkvaraga.

Urve Palo kinnitas, et tema tänase teadmise põhjal ei ole ühtegi Eesti ID-kaardi kasutaja digitaalset identiteeti varastatud ega lahti murtud. Seetõttu ei ole küsimärgi all ka e-valimiste usaldusväärus.

Palo sõnul ei ole tal ka informatsiooni, kas «kuskil laboritingimustes on tehtud mingeid katseid». Postimees kirjutas küll mõne nädala eest, et Riigi Infosüsteemi Ameti info kohaselt on Tartu ülikooli teadlased kevadel lahti muukinud vähemalt ühe Eesti ID-kaardi.

Politsei nõuab kinnitamata andmeil Gemaltolt ID-kaardi turvaprobleemi kahjude hüvitamiseks kuni 20-miljonilist summat. Gemalto on omakorda kohtusse kaevanud politsei, kuna tahab ID-kaardi järgmise tootmisperioodi riigihanke tühistamist ja enda võitjaks kuulutamist.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles