Facebook: postitage rohkem ja te tunnete ennast veelgi paremini

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalmeedia, pilt on illustratiivne.
Sotsiaalmeedia, pilt on illustratiivne. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images

Ühe eksjuhi avalduse tõttu tugeva kriitikatule alla sattunud sotsiaalmeediavõrgustik Facebook kinnitab nüüd teadlaste töödele tuginedes, et mida aktiivsemalt inimesed internetis suhtlevad ja kõikvõimalikku sisu jagavad, postitavad ning kommenteerivad, seda paremini nad ennast tunnevad.

«Täpselt nagu isiklikus elus: suhtlemine lähedaste inimestega võib olla kasulik, samas kui teiste kõrvaltvaatamine paneb teid tundma end halvasti,» kirjutas Facebooki uuringukeskuse juht David Ginsberg ettevõtte ajaveebis.

Positiivse poole pealt rõhutas ta just uuringutulemustele, mis viitasid sellele, et heaolu paranemisele mõjuvad sellised inimsuhtluse vormid nagu sõnumineerimine, postitamine ja kommenteerimine.

«Võimalus astuda ühendusse sugulaste, klassikaaslaste ja kolleegidega on paljude meelest nähtus, mis seab Facebooki esikohale – ja pole mingi üllatus, et sõprade ja armastatutega ühenduses olemine toob meile rõõmu ja tugevdab kogukonnatunnet,» kirjeldas Ginsberg.

Ta viitas ka Carnegie Mellon University ja Facebooki ühisele uurimistööle, millest selgus, et inimestel, kes saadavad ja saavad rohkem sõnumeid ning ajajoonekandeid, paranevad sotsiaalse toetuse, depressiooni ja üksinduse näitajad. Veelgi paremad olid tulemused siis, kui nad rääkisid sõpradega Messengeris.

Negatiivse külje pealt näitasid uuringud, et inimesed, kes tarbisid infot vaid passiivselt ega suhelnud veebis otseselt, tundsid ennast varasemaga võrreldes palju halvemini.

Facebooki negatiivne mõju kogu meie põlvkonnale tõusis eriti teravalt päevakorrale möödunud nädalal, kui endine Facebooki asepresident Chamath Palihapitiya on väljendas kahetsust Facebooki loomisele kaasaaitamises. Samuti lisas ta, et ei luba oma lastel seda keskkonda kasutada.

«Virtuaalne suhtlus käib südamete, like'ide ja püstiste pöialde kaudu. Ei räägita tähtsatest asjadest, ei tehta koostööd, levib vaid valeinformatsioon. See ei ole ainult Ameerika probleem – see on üleilmne probleem,» sõnas Chamath Palihapitiya.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles