Kõrgeim kohus: Uber pole mingi digiettevõte, vaid tavaline taksofirma (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uberi auto.
Uberi auto. Foto: Laura Dale/PA Wire/PA Images/Scanpix

Euroopa justiitskohus langetas täna  otsuse, mille kohaselt on aastaid ennast  vaid vastutusest vabaks sõiduvahendusplatvormiks nimetanud Uber tegelikult tavaline taksofirma nagu iga teinegi.

«Uberi osutatav teenus, mis ühendab inimesi mitteprofessionaalsete juhtidega, on hõlmatav transpordivaldkonna teenuste seas,» seisab kohtuotsuses. Euroopa riikidel on täielik õigus reguleerida sellistel tingimustel ka seda teenust.

«Igasugune otsus ei muuda olukorda enamikus Euroopa Liidu riikides, kus me juba ühistranspordiseaduste alusel tegutseme. Samas on miljonid eurooplased siiani võimaluseta meile sarnanevaid äppe kasutada,» ütles CNBC teatel Uber pressiesindaja juba enne otsuse teatavaks tegemist.

Uber ja näiteks ka meie Taxify on ennast siiani nimetanud vaid infoühiskonna teenuseks ja mingil põhjusel nimetatakse neid nii ka Eesti ühistranspordiseaduses eristamaks neid taksofirmadest. Seega on nad ennast nimetanud vaid vahendajaks juhtide ja sõitjate vahel, kes ise mitte millegi eest ei vastuta, autojuhtide tööjõumakse ei tasu ega vaja teenuse osutamiseks lubasid.

Kohtu otsus tähendab, et kõigil 28 liikmesriigil tuleb Uberi ja teiste jagamismajanduse ettevõtete staatus üle vaadata.

Kõnealune kohtuasi sai alguse 2014. aastal Barcelonas sündinud liikumisest nimega Elite Taxi, kelle hinnangul osutab Uber seal ebavõrdset konkurentsi.

Kuigi ka kõik tavalised taksofirmad on loonud oma tellimisäpid, on Eestis seadusega tehtud äpi- ja tavataksodele sele vahe sisse. Näiteks ei tohi taksotunnusteta taksod sõida ühistranspordiradadel ega võtta reisijaid peale tänavalt ja taksopeatustest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles