Järjekordsed Eesti noored pääsesid Hiina tehnoloogiaettevõtte köögipoolele

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seed for Future
Seed for Future Foto: Raul Mee

Järjekorras juba teine rühm Tallinna tehnikaülikooli tudengeid pääses ligi Hiina tehnoloogiaettevõte Huawei köögipoolele.

Tegemist on korporatsiooni strateegiaga kasvatada üle maailma – Ugandast Eestini – arendajate ja tehnikute põlvkondi, kes tema tegemistest teadlikud oleksid. Nii kannabki ka projekt nime «seemned tulevikuks» ning eesmärgiks on pista noored kaheks nädalaks Hiina kultuuri ja tehnoloogia sisse.

Tahtjaid oli tudengite seas muidugi palju, kokku laekus 135 motivatsioonikirja, intervjuudele pääses neist 15 ja Hiina sõitis lõpuks kaheksa TTÜ tudengit. Seda koos kaks korda suurema seltskonnaga Venemaalt ja  lisaks noortega Trinidadist.

Noortele õpetati nädal aega Pekingis Hiina keelt ja kultuuri, noored said käia turgudel vaatamas nii originaal- kui muidugi piraatkaupa, üllatuda kohalikust toiduvalikust. Edasi siirduti Shenzheni, mis on Huawei sünnilinnaks ja peakontori asukohaks. Seal lasti noored juba ninapidi tehnoloogiale ligi.

«Meid lasti isegi rohkem kokku telekommunikatsioonilahendustega kui mobiilidega. Saime treenida, ise mobiilivõrgud kokku panna. See oligi vast reisi kõige suurem väärtus – tootja enda köögis  järgmise generatsiooni seadmete ja antennide abil 4G võrgulahendusi luua ja testida testida,» rääkis üks noortest.

Mis eluolusse puutub, siis palju üllatavat seal noorte jaoks ei olnud ja paljuga oldi ette arvestatud.

«Kaks korda päevas viidi restoranidesse sööma. Toit oli alati huvitav, aga mitte alati maitsev – lihtsalt liiga palju Hiina toitu hakkab eurooplasele pika peale vastu,» kirjeldas üks tudengeist programmi pidulikul lõppüritusel ja lisas, et lääne saidi olid hotellides ikka ära blokeeritud, aga «kõik hiinlased muidugi teavad, kuidas neid kasutada».

Peaministri majandusnõuniku Martin Lindpere sõnul on Eesti riik väike, mistõttu soovib, et tal oleks sõpru ja liitlasi kogu maailmas. «Majandusnõunikuna on minu soov näha rohkem koostööd Hiinaga, mis on olnud globaalse majanduskasvu keskpunktist juba aastakümneid.»

Huawei Eesti esinduse juht Ricky Chen märkis, et «Seeds for the Future» programmi eesmärgiks on vähendada kohalike IKT-tudengite teadmiste lünka, mis võib tekkida klassiruumis õpitu ja valdkonna tegelike töökohtade vahel.

Taust

19. mail 2016 llkirjastasid IT Kolledž, Tallinna Tehnikaülikool ning Hiina tehnoloogiaettevõte Huawei vastastikuse mõistmise memorandumi, mis tähistas üliõpilastele suunatud õppeprogrammi "Seeds for the Future“ algust. Möödunud aastal osales „Seeds for the Future“ programmis 18 Balti riikide üliõpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles