2020. aasta Tokyo suveolümpiamängud demonstreerivad jälgimise tulevikku

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera.
Turvakaamera. Foto: Panther Media/Scanpix

Jaapan plaanib 2020. aasta suveolümpiamängudel rakendada laiaulatuslikku näotuvastussüsteemide võrgustikku, mis suudaks identifitseerida ja jälgida tuhandeid inimesi.

Sportlased, ajakirjanikud, erinevad töötajad ja ametnikud saavad kõik omale spetsiaalsed pildiga isikutunnistused, mille alusel võrdlevad turvasüsteemid nende nägu fotoga. Taoline süsteem vähendab võimalust saada kuhugi sisse varastatud või võltsitud isikutunnistusega. Korraldajate peamiseks hirmuks on terrorism.

Jälgimissüsteemi ei kasutata küll väidetavalt pealtvaatajate peal, kes saavad sisse pärast pileti näitamist ja pagasikontrolli, kuid tegu on siiski ilmeka näitega sellest, kuhu suunas üleüldine jälgimise trend liigub. Ei möödu tõenäoliselt kuigi palju aastaid, kuni taolised süsteemid ilmuvad ka lennujaamadesse, poodidesse ja muudesse avalikesse kohtadesse.

Süsteemi välja töötanud NEC Corporation katsetas sarnast tehnoloogiat juba Rio olümpiamängude ajal, võrreldes külastajate nägusid kurjategijate andmebaasiga. Samuti on nad katsetanud oma näotuvastussüsteeme USA rahvusvaheliste lendude peal. Ettevõtte kliendiks on hakanud ka Chicago politsei.

Näotuvastuse tehnoloogiad on praegu veel üpris piiratud, kuid pärast kasutust Tokyo suveolümpial võib see viimaks jõuda meie igapäevaellu.

Allikas: The Japan Times

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles