Video: SpaceXi salastatud militaarlaadung võis minna kaduma (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
7. jaanuaril startinud SpaceX'i Falcon 9 rakett kandis endaga ülisalajast luuresatelliiti koodnimega Zuma.
7. jaanuaril startinud SpaceX'i Falcon 9 rakett kandis endaga ülisalajast luuresatelliiti koodnimega Zuma. Foto: Craig Bailey/AP

SpaceX toimetas pühapäeval maalähedasele orbiidile salastatud veose, mille taga on USA sõjatööstur Northrop Grumman. Nüüd on hakanud aga levima kuuldused, et midagi läks valesti ja side veosega katkes.

Kuulujutud hakkasid ringlema esmaspäeval, pärast seda kui Bloomberg ja The Wall Street Journal väitsid, et salajane luuresatelliit koodnimega Zuma võis kukkuda Maale tagasi ja atmosfääris ära põleda. Mis juhtus aga tegelikult, seda ei ole praegu võimalik teada, sest kogu missioon oli salastatud.

Ühe Bloombergi allika väitel ei eraldunud laadung Falcon 9 raketi küljest, kuid SpaceXi enda sõnul töötas rakett nii nagu pidi. Seda tõestab ka tõsiasi, et rakett maandus edukalt planeedile tagasi. Sellisel juhul jõudis satelliit aga õigele orbiidile, mis muudab kogu loo veelgi segasemaks.

Samuti tekitab küsimusi tõsiasi, et konkreetset satelliiti nägi orbiidil ka USA strateegilise seirega tegelev valitsusorgan STRATCOM, kes jälgib maapealsete radaritega kõiki satelliite ja peab neist kataloogi. Zuma märgiti nende kataloogis ära, kuid organisatsioon ei ole juhtunut rohkem kommenteerinud.

Zuma võib endiselt tiirleda maalähedasel orbiidil, kuid nii kaua, kuni keegi juhtunust ametlikult ei räägi, ei saa me tõenäoliselt ka kunagi teada. Võib-olla põles Zuma atmosfääris ära, võib-olla tiirleb Maa ümber veel üks surnud satelliit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles