Video: General Motors plaanib rooli autost välja visata

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA autotootja General Motors teatas, et plaanib 2019. aastal hakata katsetama ilma roolita autosid.

Täpsemalt hakkab uue generatsiooni isesõitvaid autosid katsetama paar aastat tagasi General Motorsi poolt omandatud iduettevõte Cruise. Nende uus Cruise AV süsteem viskab autost välja nii rooli kui pedaalid ja kaotab sisuliselt igasuguse manuaalse juhtimise (videos on kujutatud Cruise AV süsteemiga modifitseeritud Chevrolet Bolti).

Paraku ei vastaks ilma roolita autod USAs kehtivatele sõiduki ohutusnõuetele (näiteks peab ühendriikide seaduse järgi olema igal autol rooliratta turvapadi). Seega otsustas ettevõte esitada transpordiministeeriumile spetsiaalse taotluse, milles palutakse erandit seaduse sõnastuses, kui nad suudavad tagada nõuetekohase ohutuse.

Kus GM loa saamise korral selliseid autosid katsetama hakkaks, pole hetkel võimalik öelda. Kuna sisuliselt kõik osariigid nõuavad, et igas isesõitvas autos peab olema ka juht, kes võtab vajadusel üle, siis peab ettevõte ilmselt moosima ka kohalikke võime ning määrima hulganisti pabereid, et saada ka neilt erikohtlemist.

Senimaani on GM katsetanud oma isesõitvaid autosid peamiselt San Franciscos ja Phoenixi eeslinnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles