Kuidas nutitelefoni aku kestvust pikendada?

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Kuigi telefonid muutuvad kogu aeg võimekamaks ning pakuvad kasutajatele üha rohkem, ei arene kahjuks samas tempos nendes olevate akude tehnoloogia. Akude mahutavus pikkamööda küll paraneb, kuid paraku on üldiselt nii, et suurema hulga voolu mahutamiseks on vaja füüsiliselt suuremat akut. Siin aga tuleb piir ette telefoni enda mõõtudega ja nii panebki enamik kasutajaid oma nutika sõbra igal õhtul, aga vahel ka varem, uuesti laadima, kirjutab Mart Laanemägi tehnikaportaalist Digitark. 

TEE KINDLAKS KUHU VOOL LÄHEB

Selleks on nii Android kui IOS seadmetel menüüs, seaded all, valik “aku”. See võimaldab vaadata kuhu või milliste rakenduste peale energia on kulunud. Võib selguda, et mõni rakendus tarbib taustal kasutaja teadmata voolu, näiteks pidevalt võrgus olles ning uut infot alla laadides. Või siis üllatab mõni teine äpp, mida teadlikult kasutatakse, kulutatud energia hulgaga. Heaks näiteks on siin facebook. Sellisel juhul aitab aku seisukohalt küll paraku ainult enese teadlik piiramine. Kokkuvõtvalt võiks seega üle vaadata telefonis olevad rakendused ning neid vajadusel piirata, vähem kasutada või sootuks eemaldada.

REGULEERI EKRAANI HELEDUST

Teatavasti haarab enamiku nutitelefoni esiküljest enda alla ekraan. See on küll suur ja ilus vaadata, kuid tarbib paraku ka suurema osa akus olevast energiast. Seega mõjutab viimase vastupidavuse vaatest ekraani heleduse reguleerimine tulemust olulisel määral. Kuigi enamik telefone on seatud ekraani heledust automaatselt reguleerima, aitab selle käsitsi madalamaks seadmine aku kestvust oluliselt pikendada.

PIIRA TEAVITUSI JA E-KIRJADE KONTROLLIMISE INTERVALLI

Aku vastupidavust aitab tõsta ka erinevate teavituste piiramine. Uudised, rakenduste uuendused ja muud teavitused kuvatakse reeglina kohe telefoni ekraanile ning vilkuma hakkab ka vastav tuluke. Siin tasuks mõelda, kas pakutav info on ikka kõikide rakenduste puhul ülioluline ja vajalik kohe kätte saada, kuna kõik see tarbib energiat. Seega tasub äppide teavituste seaded üle vaadata ja mitteolulised teavitused piirata. Sama kehtib ka E-kirjade kohta. Loomulikult on inimesi, kelle jaoks on väga oluline iga kiri kohe ka telefonis läbi lugeda, kuid sageli ei juhtu midagi kui e-kirja seadetes määrata saabuvate kirjade kontrollimise intervalliks näiteks 10 minutit. See tähendab, et postkast ei ole pidevalt ühendatud ning seega säästetakse taaskord energiat.

Vaata Digitargast lisaks, mis nipid on telefoni aku säästmiseks. 

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles