Jaapani rongid hakkavad turtsuma nagu hirved ja haukuma nagu koerad

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rongid Tokyos.
Rongid Tokyos. Foto: TORU YAMANAKA/AFP

Jaapanlastel on tõsine häda raudteedel hukkuvate hirvedega ning probleemi lahendamiseks on pöördutud mõnevõrra ebatavaliste meetmete poole.

Eelmisel aastal jäi Jaapani transpordiministeeriumi andmetel rongi alla 613 looma, mis oli saareriigi kõigi aegade rekord. Enamik hukkunud loomadest olid hirved. Keskmiselt tekitas iga õnnetus rongiliikluses pooletunnise seisaku.

Kuna Jaapani raudteed mööduvad sageli mägimetsadest, kus kahe asula vahel inimasustust eriti ei ole, siis kipuvad pimedal ajal ilmuma rööbastele hirved, keda tõmbab raud. Kuna hirved ei saa tavaliselt oma toidulaualt kuigi palju rauda, siis meeldib neile rööpaid lakkuda.

Jaapani Raudtee Uuringute Tehniline Instituut on hakanud aga katsetama rongidele kinnitatud kõlareid, mis matkivad nii hirvi kui koeri. Nimelt kui hirved tajuvad ohtu, siis hakkavad nad oma kaaslasi turtsatustega hoiatama. Samuti kardavad hirved hirmsasti koeri.

Uurijad otsustasid kaks signaali kombineerida, lastes katsetuskorras hilisel kellaajal liikuval rongil (siis kui hirved tulevad tavaliselt oma rauadoosi otsima) vaheldumisi kolm sekundit hoiatavaid turtsatusi ja 20 sekundit koerte haukumist.

Väga positiivseks üllatuseks märgati katsetusrongil hirvi keskmiselt saja kilomeetri kohta 7,5 korral, mille näol oli tegu 45-protsendise langusega võrreldes üldise keskmisega. Tegu oli õigupoolest niivõrd märgatava langusega, et nüüd tahetakse hakata süsteemi katsetama ka teistel rongidel.

Instituudi uurijad tahavad seadistada kõlarid nii, et helisid tekitataks ainult nendel lõikudel, kus inimasustus puudub ja kus hirved kõige suurema tõenäosusega välja ilmuvad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles