Uus küberkaitsejuht: Eestis on liiga palju omavahel kaklevaid IT-asutusi (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku Särekanno
Uku Särekanno Foto: Kristjan Teedema

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) küberteenistuse uue juhi Uku Särekanno hinnangul peab Eesti riik üleval liiga palju omavahel asjatult konkureerivaid IT-valdkonna asutusi ning neid võiks liitma hakata.

«Me teeme Eestis väga palju, aga ressursse on vähe ja konkureerime tihti samade ressursside peale. Meil on päris palju asutusi, kes vastutavad suurte andmebaaside haldamise eest. Ma näen, et konsolideerumine võiks siin toimuda, sest me tõmbame üksteiselt ressursse alt ära,» ütles Uku Särekanno intervjuus portaalile Geenius.

Särekanno hinnangul lõpetaks selline asutuste liitmine ära kaklemine sama ressursi pärast. Vähemalt võiks see tema arvates toimuda nii küberturvalisuse valdkonnas. Lisaks soovib ta,  et Eesti võtaks Euroopas vedada ühe suurema arendusprojekti.

Eesti riik peab üleval selliseid IT-asutusi nagu RIA, RIKS, SMIT, RIK, Tehik jne. Riigi Tugiteenuste Keskus on alustanud MKMi algatusel auditit vähemalt RIKSi (riigiside) liitmiseks mõne teise asutusega.

Särekanno alustas RIA uue küberturvalisuse juhi ning peadirektori ühe asetäitjana tööd möödunud nädalal. RIA juhi Taimar Peterkopi sõnul usub ta, et Särekanno toob meeskonda värsket mõtlemist,  stabiilsust, töörahu ja motivatsiooni.

Särekanno all tegutseb peagi juhita jääv küberinsidentide üksus CERT-EE, mis on vastutav ka rahvusvahelise info liikumise eest ID-kaardi turvalisuse teemadel. Vaevaline infoliikumise partneritega ettevõtluses ja teiste riikide seas põhjustas mullu septembris ID-kaardi turvakriisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles