Veel 156 000-l ID-kaarti kasutaval inimesel on uuendus tegemata

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart
ID-kaart Foto: Erik Prozes

Jaanuari lõpu seisuga on oma ID-kaardi uuendanud ca 400 000 inimest. Kauguuendamise kaudu ehk kodust lahkumata ligi 300 000 ning PPAs, seal hulgas kaubanduskeskustes üles seatud ajutistest teeninduspunktides ligi 100 000 inimest.

«Veel 156 000 inimesel, kes kasutasid eelmisel aastal vähemalt korra ID-kaarti elektrooniliselt ning kellel puudub alternatiivne digitaalse allkirja andmise võimalus, on dokument uuendamata,» toonitas seejuures Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) eID valdkonna juht Margus Arm.

Kui on teada, et lähiajal tuleb ID-kaarti kasutada mõnes e-teenuses või anda digiallkiri, siis soovitab Arm kindlasti kaardi varakult ära uuendada. Kõige mugavam on ID-kaarti uuendada oma arvutis. Selleks tuleb vajalik tarkvara sellelt veebilehelt alla laadida ja jälgida juhiseid.

Kui mingil põhjusel kauguuendamine ei õnnestu või ei ole seda võimalik teha, saab ID-kaardi ära uuendada Politsei- ja Piirivalveameti teeninduses. Rohkem infot ID-kaardi uuendamise kohta leiab veebilehelt www.id.ee.

Peatatud sertifikaatidega ID-kaarte saab uuendada 31. märtsini. 1. aprillist sertifikaadid tühistatakse ning ID-kaardi elektrooniliseks kasutamiseks tuleb taotleda PPA-lt uus dokument.

ID-kaart kehtib isikut tõendava dokumendina sellel märgitud kuupäevani. Samuti saab uuendamata ID-kaarti kasutada kliendikaardina ning apteegis ravimite kätte saamiseks.

Sellel, kes plaanib lähiajal maksudeklaratsiooni esitama hakata, tasub üle kontrollida, kas ta ID-kaart on selleks valmis. Sellest loe lähemalt siit

Eelmisel aastal kasutas ID-kaarti elektrooniliselt vähemalt korra aasta jooksul umbes 520 000 inimest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles