Nelikvedu olgu olla: aitame linnapea Aasal uut ametiautot leida (9)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas
Taavi Aas Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics
  • Linnapea eelistab varustuses naelrehve

Tallinna linnapea Taavi Aas asus endale praeguse Mercedese asemel riigihankega uut ametiautot otsima, kuid selles esitatud karmid tingimused on sundinud alla vanduma palju Eesti automüüjatest.

Riigihanke kirjelduse on nimelt kirjas, et auto peab samaaegselt olema sedaankerega ja neljarattaveoga. Lisaks peab tal kapoti all nurruma diiselmootor, millel võimsust vähemalt (!) 150 kW.

Lisaks on nõutud kõiki LED-tulesid, automaatkäigukasti,  musta värvi kere, esi- kui tagaistmete soojendusega nahksisu, veojõukontroll, sõiduraja hoidmise funktsioon ning maksimaalsel lubatavusastmel toonitud klaasid, nõlvalt stardiabi.

Lisaks soovib linnapea oma autole mitte lamell- vaid naastrehve.

Küsisime ka Raepressilt, milleks linnapea autole näiteks nelikvedu, kuid see küsimus osutus linnavalitsuse pressiteenistusele ülejõu käivaks.

Mis puutub autotootjatesse, siis selgub juhuvalikust, et enamiku tootevalikus selliseid autosid üldse ei eksisteeri.  Ootame lugejate soovitusi linnapeale sobiliku auto kohta. Hanketingimused on leitavad siin.

Valik autofirmade vastuseid:

  • Peugeot: meie mudelivalikus ei ole nelikveolist sõiduautot, see ilmselt välistab Peugeot pakkumise.
  • Renault: nelikveolist sedaani meil kahjuks pakkuda pole, samuti pole meil nii võimast diiselmootorit.
  • Škoda: keeruline hinnata, kuna liiga paljud meienautode parameetrid ei vasta hanke tingimustele ja selline pakkumine tunnistataks mittevastavaks. Nõutud keremõõdud, rööbe ja teljevahe on suuremad, kui meie kõige lähemal asuval mudelil Superbil. Samuti on nõutud kõiki LED-tulesid (Superbil on Xenon).Linnakantselei nõuab autot mõõtmetega alates 4900/2000/1440 mm- Superbil on need 4861/1864/1468. Teljevahe peaks hanke kohaselt olema taga alates 1625 / 1615 mm- Superbil on rööbe 1586/1574. Teljepikkust nõutakse alates 2910 mm- Superbil on 2841. Kuigi vaieldamatult on Superb piisavalt suur ja hästi varustatud sõiduk linnapea töö tegemiseks.
  • Toyota: Toyotal paraku sedaankere neljarattaveoga pakkuda ei ole.
  • Volvo: teoreetiliselt võiks viidatud spetsifikatsioonis ja loetletud varustust sisaldav mudel olla Volvo S90 Momentum D5 (173 kW).
  • Audi: hankematerjalidega tutvumine võtab veel aega ning otsus osalemise või mitteosalemise kohta pole veel tehtud.
  • Tundmatust paluv tootja: tegemist on riigihankega stiilis: sobivad kõik autod, aga kapotil peaks olema neli rõngast.
  • Silberauto (Mercedes): riigihankel osalemise pakkumus on konfidentsiaalne.

Linnapea peab oma praeguse Mercedes Benzi ära andma 30. märtsil. Autotootjatel on aega pakkumisi teha 5. veebruarini.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles