Galerii ja video: Amazon avas neli miljardit maksnud džunglikontori

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Amazon avas esmaspäeval oma Seattle'i peakorteri juures uue klaaskuplitest koosneva kontorikompleksi, mis matkib troopilist vihmametsa ja sisaldab arvukalt eksootilisi taimi.

Kokku neli miljardit dollarit maksnud ehitist on planeeritud ja ehitatud juba viimased seitse aastat. Kontoripinna Spheresi eesmärk on tekitada töötajatele kontorist eemale pääsemise ja lõõgastumise koht, kus saab rahulikult üksi tööd teha või koosolekuid pidada.

Kompleksi üheks suurimaks vaatamisväärsuseks on Elav Sein, mille näol on tegu läbi nelja korruse kõrguva seinaga, mida katab lopsakas taimestik. Taimi hoiab paigal (ja üksteisele ette kasvamast) spetsiaalne võrk, milles igal taimel on oma tasku. Võrku kastetakse ülevalt alla. Spheresi on toodud kokku üle 40 000 erineva taimeliigi üle kogu maailma ja mõned neist on üpris haruldased.

Klaashoones on kontrollitud ökosüsteem ja kliima ning keerukad süsteemid hoolitsevad pidevalt selle eest, et niiskuse tase ja õhutemperatuur vastaksid nõutud parameetritele. Õhuniiskus on hoones 60 protsenti ja temperatuur 21 kraadi. Öösel lastakse temperatuuri madalamaks ja niiskuse taset tõstetakse kõrgemaks. Kuna ökosüsteem on ülimalt õrn, siis ei tohi mitte keegi taimi puudutada (kui sa just ei ole Jeff Bezos).

Ökosüsteemi plaanitakse millalgi sisse tuua ka erinevad kasulikud putukad, kes hoiaks kahjurid eemale. Millal ja kuidas selline plaan ellu viiakse, seda ei ole veel avaldatud.

Hoones kõrgub ka 17-meetrine viigipuu, mille sisse toomiseks tuli see kraanadega langetada läbi lae sisse tehtud augu.

Amazon Spheresi valmistamine lõi 600 töökohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles