ID-kaardi kriisi lahendajad: Eesti e-riiki ei saa kinni panna

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Arm
Margus Arm Foto: Aivar Pau

President otsustas teenetemärgiga tunnustada kolme inimest selle eest, et nad aitasid möödunud aastal lahendada Eestit tabanud ID-kaardi kriisi.

Valgetähe V klassi teenetemärgi saavad ID-kaardi kriisi lahendamise tehnilist meeskonda juhtinud Riigi Infosüsteemi Ameti eID valdkonna juht Margus Arm, politsei- ja piirivalveametis kriisimeeskonda juhtinud Kaija Kirch ning Nortali töötaja Kaarel Raspel, kes tuli RIA-le appi lahendust välja töötama.

Tšehhi teadlased tõestasid möödunud aastal, et osal Eesti ID-kaartide kiibil on tehniline turvaprobleem. Riigi tellimusel loodi seejärel tarkvara, mis selle realiseerumise riski vähendada aitas. Inimesed said oma ID-kaardile uuendatud tarkvara lisada interneti kaudu või politsei teenindusbüroodes.

Margus Arm: e-riiki ei saa kinni panna, uskumatud ohud on veel aga ees

Margus Armi sõnul näitas kogu sügisene sündmus meile seda, kui juurdunud e-riik me oleme - kõik peavad enesestmõistetavaks e-teenuste kasutamist ja digitaalallkirja andmist.

«Paljud protsessid on nii kaugel juba, et puudub tagasitee pabermaailma. E-riiki ei saa kinni panna,» ütles Margus Arm täna Postimehele. Ta märkis, et kriis tõi väga tugevalt lauale mitme erineva elektroonilise identiteedi kandja olulisuse - et lisaks ID-kaardile oleks olemas kiire võimekus võtta kasutusele alternatiivseid vahendeid ning et e-teenused ka toetaksid erinevaid autentimisvahendeid.

«Oleme väga ühtehoidev riik. Erasektori IT-firmad eesotsas Nortali, Cybernetika, Quardtime’i, CGI, Raulwalteri, OÜ TTT ja SK ID Solutionsiga olid kohe valmis andma oma ressursse, et leida kiire lahendus,» ütles Margus Arm. «Abi pakkusid pangad ja ülikoolid. Kõik teenusepakkujad ja nende arendajad olid suutelised tegema väga kiiresti väga olulisi muudatusi.»

Margus Armi sõnul peame ka tulevikus praegu uskumatutena näivatena ohtutega valmis olema.

Nortali süsteemiarhitekt Kaarel Raspeli sõnul on presidendi teenetemärk suur tunnustus ning on olnud au olla osa tehnilisest meeskonnast, kes tegeles ID-kaardi turvariski realiseerumist ennetava lahenduse väljatöötamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles