Video: kuula, millist kõrvulukustavat müra tekitab maailma kõige valjem lennuk

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene Tu-95 on teeninud omale maailma mürarikkaima lennuaparaadi tiitli ja tänu hiljuti internetti sattunud videole on võimalik saada natukenegi aimu, milline selle tekitatud heli õigupoolest on. 

Tupolev Tu-95 on maailma ainus sarjana ehitatud turbopropellermootoritega kaugmaapommituslennuk, mis võeti kasutusele 1956. aastal ja teenib Vene õhuvägesid tänapäevalgi. Tu-95 turbopropellermootor NK-12 on praegugi oma klassis maailma võimsaim lennukimootor (15 000 hj).

Tu-95 muudavad uskumatult valjuks (108–112 dB) selle kaheksa tandemasetusega vastassuunas pöörlevat propellerit, mille tipud liiguvad helikiiruse lähedal või isegi ületavad seda.

Lennuk on nii uskumatult vali, et USA allveelaevad kuulevad selle ülelende isegi sügavalt vee alt. Pommitajat saatnud lääne piloodid on kirjeldanud, kuidas nad kuulevad selle müra isegi üle enda lennuki mootorite. Sellise lennumasina tuvastamiseks pole radarit vajagi, sest seda kuuleb lihtsalt tulemas.

Tu-95 müra kuulmine läbi video ei ole paraku võrreldav päriseluga, kuid kõrvaklappide või kõlarite valjuks keeramine võib vähemalt anda õhkõrna aimu. See ei ole siiski kõrvade ja tehnika enda huvides soovitatav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles