Ordeniga pärjatud legendaarne e-riigi looja ei puhka: X-tee vajab viimist Kaimanisaartele

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuno Vallner Kaimanisaartel
Uuno Vallner Kaimanisaartel Foto: Erakogu

Presidendi eilse otsusega riigi 100. sünnipäeva puhul Valgetähe IV klassi teenetemärgiga pärjatud  Uuno Vallner on olnud osaline pea kõigi tänapäeval nii iseenesestmõistetavateks muutunud e-teenuste leiutamisel ja loomisel. Ning ka praegu on mees sisuliselt teisel poole maakera meie e-teenuseid levitamas.

Uuno Vallner  ise ütles, et olulisimaks peab ta just X-tee aluseks oleva kontseptsiooni väljatöötamist ja tegevust meeskonnas, mis selle Eestis juurutas. «X-tee ettevalmistamine võttis paar aastat, enne kui me selle käima saime,» meenutas Vallner.

Uuno Vallner tituleeriti aasta inimeseks juba 2002. aastal. Aunime oli ta ära teeninud sellega, et oli interneti Eestisse toomise üks eestvedaja, toetas vabavara (UNIX-tehnoloogia) kasutusse toomist riigisektoris, mis aitas kõvasti kokku hoida toona niigi õhukest IT-kulutuste eelarvet, oli üks X-tee käivitaja ja eeltöö tegija, eesti.ee portaali tegija.

Samuti on ta esimese riigiteataja.ee, valitsus.ee, riik.ee, peaminister.ee veebilehtede tegija, «Täna otsustan mina» (TOM) portaali tegija. Ta töötas välja seni kehtivad e-valimiste läbiviimise põhimõtted ning tegeles koosvõime raamistike väljatöötamisega.

Täna töötab Vallner E-riigi Akadeemias ning on nõustanud X-tee juurutamisel Kõrgõzstani ja Fääri saari, andnud Mauritiusele soovitusi andmevahetuse arhitektuuri ja poliitika kujundamisel ja Armeeniale e-riigi portaali loomise asjus. Euroopa Liit on tema abiga saanud paremini armu andmete korduvkasutusest tulenevatest kasudest.

Hetkel on 70-aastane Vallner koos Roksneti IT-spetsialistidega püstitamas X-tee testkeskkonda Kaimanisaarte valitsusele ja tegemas vastavaid koolitusi. Tegemist on seni kaugeima riigiga, kes võtab Eestis väljatöötatud ja kasutusel oleva andmevahetuskihi X-tee kasutusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles