Kui võimas on Falcon Heavy rakett?

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Falcon Heavy start kuuendal veebruaril.
Falcon Heavy start kuuendal veebruaril. Foto: THOM BAUR/REUTERS

SpaceX'i Falcon Heavy raketist sai eile maailma kõige võimsam kasutusel olev kosmoserakett. Kui võimas ta aga õigupoolest on ja kas ta kannatab võrdlust ka mõnede mineviku hiiglastega?

Falcon Heavy suudab kanda Maa-lähedasele orbiidile maksimaalselt 63,8 tonni raskust. Geostatsionaarsele orbiidile suudab ta viia 26,7 tonni ja Marsile 16,8 tonni. Plutole suudaks ta (teoreetiliselt) viia 3,5 tonni. Tõstejõudu on Falcon Heavy'l õhkutõusu hetkel 2267 tonni.

Oma mõõtmetelt on Falcon Heavy 70 meetrit kõrge, 12,2 meetrit lai ja diameetriga 3,6 meetrit. Rakett kaalub 1420 tonni.

Falcon Heavy raketi staatiline katsetus.
Falcon Heavy raketi staatiline katsetus. Foto: /AP

2011. aastal pensionile saadetud Space Shuttle kosmoselennuk suutis kanda Maa-lähedasele orbiidile maksimaalselt 27,5 tonni ja geostatsionaarsele orbiidile 3,8 tonni. Tõstejõudu oli tal õhkutõusu hetkel 3500 tonni.

Space Shuttle oli 56,1 meetrit kõrge, diameetriga 8,7 meetrit ja kaalus 2030 tonni.

Space Shuttle Columbia
Space Shuttle Columbia Foto: KARL RONSTROM/REUTER

Falcon Heavy'le ja Space Shuttle'ile võiks siinkohal võrdluseks tuua 1965 - 1973. aastatel kasutusel olnud legendaarse Saturn V raketi, mis viis inimese Kuule. See masin suutis Maa-lähedasele orbiidile kanda kuni 118 tonni. Saturn V tõstejõud oli õhutõusu hetkel 3400 tonni, mida on märkimisväärselt rohkem, kui Falcon Heavy'l.

Rakett ise oli 110,6 meetrit kõrge, diameetriga 10,1 meetrit ja kaalus 2970 tonni.

Saturn V.
Saturn V. Foto: National Pictures/©National Pictures / TopFoto
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles