Ametlik: Eesti parimat mobiilse interneti kiirust pakub Telia (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia logo.
Telia logo. Foto: Žygimantas Gedvila/SCANPIX

Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) möödunud aasta lõpu mõõtmistulemuste andmeil pakub Eestis parimat keskmist mobiilse interneti kiirust Telia.

TJA tegi iga operaatori võrgus 3000 kilomeetri pikkusel teekonnal liikudes üle 1900 mõõtmise ning selgus, et Telia keskmine allalaadimiskiirus oli 48,1 Mbit/s. Tele2 järgnes tulemusega 41,5 Mbit/s ja Elisa 39,7 Mbit/s. Võrreldes eelmise aasta mõõtmistulemustega on Tele2 ja Elisa võrgu kiirus suurenenud kuni 40 protsenti.  

Lisaks tehti 164 mõõtepunktis üle Eesti mõõtmisi seisu pealt ja ka siin pakkus Telia võrk suurimat keskmist allalaadimiskiirust 75,3 Mbit/s, Tele2 ja Elisa vastavad tulemused olid 66,9 Mbit/s ja 65,2 Mbit/s.

Täpsemalt on kõik andmed avaldatud TJA veebilehel.

Seekordsel mõõtmisel kasutas TJA Samsung Galaxy S7 nutitelefone, mis võimaldavad  kiiruseid maksimaalselt 51 Mbit/s üles ja 452 Mbit/s alla ning piiramatu kiirusega andmesidepakette. Telefonidesse paigaldatud äpp mõõtis automaatselt andmesidekiiruseid Eesti tuumikvõrgus oleva serverini.

Eraldi väärivad TJA hinnangul väljatoomist mõõtmistulemused Tallinna linnas, kus Elisa ja Tele2 võrgud edestasid märgatavalt Telia oma. Pealinnas saavutas suurima keskmise allalaadimiskiiruse 88,3 Mbit/s Elisa, Tele2 järgnes kiirusega 70,2 Mbit/s ning Telia 49,2 Mbit/s.

4G LTE leviala on tänaseks laiendanud kõige enam Tele2 ja Elisa, kes on eelmise aasta tulemuse 90-92 protsenti viinud 96-97 protsendini ehk sarnaseks Teliaga, kes saavutas selle tulemuse juba üle-eelmisel aastal. Tele2 ja Elisa on Teliale 4G LTE võrkude ehitamisega järele jõudnud ning mõningates piirkondades juba edestanud.

4G LTE võrkude ning telefonide võimekus on praegu liikumas üle 1 Gbit/s kiiruse suunas, sest kiirused üle 500 Mbit/s on juba reaalselt saavutatud.

Sarnaseid mõõtmisi viib TJA üle Eesti läbi igal aastal eesmärgiga anda tarbijale objektiivset teavet mobiilse interneti levialade ning andmesidekiiruste kohta, samuti operaatorite võrkude arengute kohta. Lisaks on TJA eelnevatel aastatel teinud mõõtmisi näiteks raudteel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles