Kaks küsimust: miks peab EV100 sünnipäevakutsega liitudes end autentima ja kes mu andmeid näeb?

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EV100 sünnipäevakutse

Eestis on seoses riigi 100. juubeliga käivitatud muu hulgas projekt «EV100 sünnipäevakutse», mille käigus oodatakse kõigi eestimaalaste rõõmsameelseid porteefotosid, et teha neist ülipikk online sünnipäeavkutse. Paljudes on tekkinud aga küsimus, miks peab kutsega liitudes end nii tugevalt autentima.

Uursime seda projekti www.ev100kutse.ee  eestvedajatelt ning selle liige Mart Valner vastas järgmist:

EV100 kutse projekt on loodud kingitusena Eesti Vabariigile selle 100. juubeli puhul. Kutse loomiseks palume kõigil eestimaalastel saata meile oma rõõmsameelne portreefoto. Neid saab saata läbi spetsiaalse rakenduse, mis asub aadressil www.ev100kutse.ee ja see eeldab tõepoolest enda ID-ga audentimist. Valida saab ID kaardi, Mobile ID ja Smart ID vahel. Selline isikutuvastmine tagab, et kõik fotodel olevad inimesed on ehedad eestimaalased. Sünnipäevakutse ei ole jada suvaliste isikute fotodest, vaid tegemist on päriselt eksiteerivate inimestega, kellel on Eesti vabriigi ID. Kutsele saavad läbi autentimise foto saata ka e-residendid.

Selline Eesti riigi poolt loodud võimalus elektooniliselt ja asukohast sõltumata oma isikut tõestada on maailmas unikaalne ning läbi selle saame näidata meie riigi digitaalset arengut ning võimekust. Ükski teine riik ei saa sarnast projekti nii lihtsalt läbi viia.

Lisaks tagab autentimine selle, et kõik inimesed saavad saata vaid ühe foto ja nad peavad seda ise tegema. Seega nii Anne Veski, Tanel Padar, Kaja Kallas kui ka teised tuhanded inimesed on leidnud aja, et personaalselt oma pilt üles laadida ning osalevad projektis teadlikult. Me ei anna ju naljalt oma PIN koode teistele. Lisaks lihtsustab see moderaatorite tööd, sest end autentides ei pane inimesed üles naljapilte ega vulgaarsusi. Me ei ole seni saanud mitte ühtegi ebasündsat fotot!

EV100 sünnipäevakutse meeskond ei kogu projektis osalejate andmeid. Meie fotode kogumise andmebaasi jääb vaid foto ja isiku ID tunnistusel olev eesnimi. Viimane tekib sinna autentimisel, ja on seega ehe. See ongi kõik, mis meie neist inimestest teame, kuid saame kinnitada, et foto laadis üles ehe eestimaalane.

EV100 sünnipäevakutses vahendab autentimise teenust SK ID Solutions, mis on Eestis ainuke sertifikaatide väljastaja riiklikele isikut tõendavatele dokumentidele. Kui inimene vajutab foto laadimisel nuppu „Sisene“, siis saadetakse päring tema autentimissertifikaadi kehtivuse kohta vastavasse infosüsteemi. Kui vastus on positiivne, küsitakse kasutaja käest PIN1 koodi, mis võimaldab teenusesse siseneda ja foto üles laadida. PIN2 koodi meie projektis vaja ei lähe.

Selline lahendus, mis võimaldab turvaliselt digitaalselt autentida, põhineb avaliku võtme infrastruktuuril. Igal teenuse kasutajal on autentmise sertifikaat ja digitaalne võtmepaar, millest üks on avalik ja teine salajane. Avalik osa on loetav sertifikaadis ja selle põhjal saab saata päringu sertifikaadi kehtivuse kohta. Salajane osa peitub PIN koodide taga, ja neid teab vaid kasutaja ise. Projekti korraldajad ei näe neist kumbagi, vaid kasutavad olemasolevat ostetavat autentimise teenust. See on esimene kord, kui autentimisteenust kasutatakse meelelahutusliku iseloomuga projektis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles