NASA dokumendid paljastavad: Trump tahab rahvusvahelise kosmosejaama erakätesse anda (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline kosmosejaam oma täies hiilguses
Rahvusvaheline kosmosejaam oma täies hiilguses Foto: NASA / Reuters / Scanpix

USA väljaande The Washington Post kätte jõudnud NASA dokumentide järgi plaanib president Donald Trump anda Rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) juhtimise üle erasektorile.

Trumpi administratsioon teatas jaanuari lõpus, et pärast 2024. aastat ei kavatase riik rohkem kosmosejaama toetada. Seda hoolimata tõsiasjast, et ekspertide hinnangul tuleks rahastust pikendada ISS'i tööea lõpuni, mis saabub 2028. aastal.

Dokumentide järgi ei taheta jaama aga mitte atmosfääri kukutada, vaid pigem loodetakse anda see üle erasektorile. Plaan on saanud kiiresti tugeva vastuseisu osaliseks, sest mitmete ametnike sõnul kahjustaks see USA huvisid kosmoses. ISS on ühtlasi seotud ka mitmete rahvusvaheliste lepingutega, mis hõlmab teisi riike ja tõenäoliselt tekitaks taoline otsus lepingupartnerites pahameelt.

Dokumentides pole välja toodud, kuidas näeks jaama üleandmine välja. ISSile tehakse plaanide järgi kõigepealt turuanalüüs ja siis hakatakse kuulama erinevaid äriplaane. Kes võiks aga jaama tahta, on hetkel raske öelda, sest ISS loodi eelkõige teaduse tegemiseks. See tähendab, et jaam võib vajada mingit sorti kasumi tekitamiseks suuri (ja väga kulukaid) modifikatsioone. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles