Põrgu on lahti: kriminaalid pesevad krüptorahade abil juba miljardeid (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoinid
Bitcoinid Foto: JACK GUEZ/AFP

Europoli hinnangul on ainuüksi Euroopas krüptorahade abil pestud kolme kuni nelja miljardi euro ulatuses kriminaalset raha.

Agentuuri direktori Rob Wainwright ütles BBCile, et ligikaudu 3–4 protsenti Euroopas teenitavast enam kui 100-miljardilisest illegaalsest tulust pestakse krüptoraha abil.

«See kasvas üsna kiiresti ja me oleme üsna mures,» ütles ta.

Bitcoinid ja teised krüptorahad ei ole kuidagi seotud riiklike regulaatorite ega pankadega ning seetõttu on nende käivet ja tehingute osapooli väga keeruline tuvastada ja kontrollida.

Kriminaalide kasutatava skeemi kohaselt konverteeritakse saadud illegaalne tulu bitcoinideks, jagatakse väiksemateks kogusteks ja antakse n-ö rahamuuladele, kes näiliselt pole kurjategijatega seotud ja kes krüptoraha tagasi «kõvaks» valuutaks vahetavad.

«Politseil on enamikul juhtudel väga raske tuvastada väljamaksete tegijaid,» ütles Wainwright.

Euroopa Komisjonis on alanud arutelu selle üle, kuidas panna ettevõtetele kohustus tuvastada kahtlasi osapooli ka krüptoraha eest tehtavate tehingute puhul.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles