Postimees esitleb: tavaline eestlane teenis mullu just sellist palka (5)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Maksu- ja tolliamet soostus Postimehega jagama maksudeklaratsioonide põhjal saadud esialgset numbrit, kui palju teenis üks tavaline töötav Eesti inimene möödunud aastal ühes kuus reaalset palgaraha.

Niisiis, kui võtta aluseks 2017. aasta eeltäidetud tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonide andmed ja vaadata sealt  palgatulu rida, siis teenis eestlane mullu ühes kuus ei rohkem ega vähem kui 1098- eurost brutopalka.

Tegemist on summaga, mille saamisel on maksuamet arvestanud palka ja muid tulumaksuga maksustatavaid tulusid, mida tööandjad on deklareerinud tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni lisas. Mitte mingisuguseid hinnangulisi statistikaid, oletatavaid ümbrikupalkasid, altkäemakse ega muid ametlikke või mitteametlikke sissetulekuid. Selle summa hulka ei loeta ka koondamishüvitisi.

Kusjuures, MTA võtab arvesse kõik inimesed, kellele on tehtud väljamaksed, sõltumata kas väljamakse on inimesele tehtud täistööaja või osalise tööaja eest. MTA ei avalda ka statistikaametiga sarnast keskmist palka, vaid isiku kohta tehtud erinevaid reaalseid väljamakseid, mis on seotud töösuhtega.

Seetõttu on ka statistikaameti saadud keskmine palk maksuameti arvutatust tavaliselt märgatavalt suurem. Näiteks keskmine brutokuupalk 2017. aasta III kvartalis oli statistikaameti andmeil 1201 eurot. 

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles