Uuring: krüptoraha ühisrahastusse paigutatud rahast kümnendik varastatakse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoin
Bitcoin Foto: JACK GUEZ/AFP

Värske krüptovaluutadesse investeerimise riske käsitlev uuring kinnitab, et rohkem kui kümme protsenti plokiahela platvormil põhinevate krüptomüntide pakkumistest (ICO) saadud tulust kaob või varastatakse küberrünnakute käigus.

Ernst & Youngi uuringu tarbeks analüüsiti kokku enam kui 372 rahvusvahelist ICOd ning leiti, et ligi 400 miljonit dollarit kõikide ICOde peale kokku kaasatud 3,7 miljardi dollari suurusest tulust on küberrünnakute tulemusel valedesse kätesse jõudnud.

Kõige levinum häkkimise tehnika ICOde puhul on andmepüük (phishing), mille abil on küberkurjategijad varastanud ligi 1,5 miljoni dollari väärtuses vara igal kuul.

Kõige suurem osa ICOde rahast on läbi aegade kogutud USA (üks miljard dollarit), Venemaa (310 miljonit dollarit) ja Singapuri (260 miljonit dollarit) poolt. Eesti on ICO-riikide edetabelis 63 miljoni dollariga kõrgel üheteistkümnendal kohal. 

Ernst & Youngi Eesti audiitorteenuste partneri Stan Nahkori sõnul otsustab üha rohkem ettevõtjaid tavapäraste investorite asemel kapitali kaasata krüptorahaga sarnanevaid tõendeid välja andes, mida nimetataksegi ICOks. Statistika näitab samuti, et Euroopa üks kuumemaid ICO-riike on just Eesti.

«Uuringust selgub samas, et ICOde edukus on alates 2017. aasta teisest poolest oluliselt aeglustunud. Kui mullu novembris saavutas eesmärgi veerand ICOdest, siis veel juunis oli vastav näitaja 90 protsendi juures,» ütles Nahkor. Erinevalt aktsiate avalikust pakkumisest väärtpaberiturul (IPO) müüakse ICO puhul sisuliselt lahendust, mida veel ei eksisteeri.

«See omakorda tähendab, et potentsiaalsetel investoritel puudub adekvaatne alus ettevõtete väärtuse hindamiseks. Niisamuti üllatas uuringu teinud analüütikuid paljude ICOde tegemise aluseks olevate äriplaanide ja strateegiate väga nõrk kvaliteet,» nentis Nahkor. 

Uuring järeldab, et ICOd jätkuva populaarsuse taustal püsib risk, et investeeringute kvantiteet võib turul ületada kvaliteedi. Ernst & Youngi uuringu üks põhijäreldusi on, et paljudel juhtudel ei ole ICOde jaoks tegelikku ärilist vajadust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles