Video ja fotod: eestlased said valmis Kihnu stiilis elektriratta

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Choppelectric Etno Lightning
Choppelectric Etno Lightning Foto: tootja

Juba kahe aasta eest chopper-stiilis elektrijalgratta välja töötanud noored eestlased said nüüd toote valmis ja veelgi enam – lisasid selle ühele versioonile riigi juubeli puhul vürtsi ja ehtisid selle Kihnu mustritega.

Jalgratas ise kannab nime Choppelectric ning selle eelis võrreldes tavarattaga on see, et sõitja võib edasiliikumiseks kasutada mootori abi. Aga kui aku juhtub tühjaks saama, siis saab edasi vändata nagu tavalise rattaga. Elektrimootoril on võrreldes sisepõlemismootoriga minimaalselt liikuvaid osakesi ning seeläbi ei vaja see hooldust. Kogu akust tulenev vool liigub otse mootori ja tagaratta liigutamiseks.

Choppelectric Lightning seeriast on tänaseks välja arendatud kolm mudelit. Eesti Vabariigi 100. aastapäevast ja Kihnu rahvarõivamustritest inspireerituna valmis erimudel Etno Lightning.

Choppelectric Etno Lightning
Choppelectric Etno Lightning Foto: Tootja foto

Lisaks on valikus põhjala disainikeelt kandev kaunis Nordic Lightning ja James Bondi saagast inspireeritud hõbehall Gun Lightning.

Choppelectric Nordic Lightning
Choppelectric Nordic Lightning Foto: Tootja foto

Ratta looja Markus Kaljuste sõnul valmivad rattad käsitööna ning uue seeria raam ja muud disainelemendid on täielikult Eesti disainitud ja ka toodetud. Tootmisaeg on ühel rattal ligi 1,5– 2 kuud.

Isegi ratastel nähaolevad nahast detailid – sadulad, küljepaneelid – on valmistatud meeskonna liikme, sadulsepa Randar Ploompuu poolt.

«Ka elektroonika on täiendatud ja kohandatud konkreetsele rattale. Istusime paberi ja pliiatsiga maha ja joonistasime nullist täiesti uue ratta. Vahepeal oleme kogunud kasutajate tagasisidet ja lihvinud detaile, et tulemus oleks super,» kirjeldas Kaljuste viimaste aastate tööd.

Choppelectric Etno sadul
Choppelectric Etno sadul Foto: Tootja foto

Uued mudelid ise said valmis ligi poolteist kuud tagasi. Esimesena on võimalik neid rattaid näha Tallinn Motor Show’l 9.–11. märtsini.

Huvi on rataste vastu tuntud praegu USAst ning Soomest ja Šveitsist. Eestist on tänaseks broneeritud kolm ratast.

Videot rattast:

Elektriratas OÜ toodetava etnoratta tehniline spetsifikatsioon on järgmine:

FrameCrMo | Handcrafted Choppelectric Custom
ForkCrMo | Handcrafted Choppelectric Custom
Battery boxSteel | Handcrafted Choppelectric custom
CranksetBrick Lane Bikes
Bottom BracketShimano | Torque sensor
Weight42 kg
Tires24'' x 3'' Berm Master off-road
Saddle & Side panelsFaux leather; Cotton | Handcrafted Choppelectric custom
PAS5-level pedal assist
Front/Rear lightLED
ChainShadow half-link Interlock
Motor250W 48V (Rear hub)
Battery12/15Ah 48V Li-ion
Battery charging time3-4 hours
Battery charger2A
Dimensions2100mm x 960mm
Riding height750mm
Distance in one charge40-65km
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles