Dubai käivitas eestlaste platvormil kosmosevallutuse võistluse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Russiver
Marko Russiver Foto: Foto: Guaana

Araabia Ühendemiraatide peaministri ja Dubai valitseja Tema Kõrguse Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoumi asutatud fond käivitas Eesti startup-ettevõtte Guaana lahenduse abil kosmosesse asustuse rajamise ideede konkursi.

Fond kannab nime Dubai Future Foundation (DFF) ning tema konkursi auhindade kogumaht  on 2 000 000 AED ehk ligikaudu 500 000 eurot.

Summa jagatakse välja stardirahastusena (seed grant) julgetele algusjärgus olevatele teadustöödele, mis uurivad inimkonna tulevikku ning elukõlbliku keskkonna rajamist kosmoses. 

Oodatakse teadustöid nii astrobioloogias, kosmosetehnoloogias, astrofüüsikas, kosmoseõiguses kui kõikvõimalikke uudseid insener- ja disainlahendusi, mis uurivad inimasustuse võimalikkust astraalkehadel. Osaleda saavad doktorikraadiga või doktoriõppes olevad teadlased.

Teaduskonkursi teema koosneb kolmest peamisest alateemast: inimasustuse rajamine kosmosesse, taevakehade keskkonna ümberkujundamine inimasustusele sobivaks (terraforming) ning rahastusmudelid, ärimudelid ja juriidika.

Ühe grandi suurus on kuni 60 000 AED (ligikaudu 13 000 EUR) ning see antakse välja Guaana rahastamismudeli abil, kus osalejad hindavad üksteise taotlusi fondi seatud kriteeriumite alusel.

«Meie rahastusmudel põhineb läbipaistvusel ja osaliste autonoomsusel. Oleme saanud inspiratsiooni teistest valdkondadest, kus samu elemente kombineerides on digitaalsed platvormid igapäeva toimingud efektiivsemaks teinud – nagu näiteks Eesti e-Riik. Soovime läbi meie platvormi tuua sarnase muutuse ka teadusrahastusse, lihtsustades nii teadlaste kui ka rahastajate igapäevaelu,» ütles Guaana tegevjuht Marko Russiver. 

Dubai Future Foundationi tegevjuht Khalfan Juma Belhoul ütles, et Ühendemiraadid on seadnud endale ambitsioonika eesmärgi saada juhtivaks riigiks globaalses kosmose võidujooksus, luues esimese linna Marsil  projekti «2117 Mars Project» raames.

«Kosmoseuuringud on loogiline järgmine samm inimkonna teadmiste, kultuuride, ühiskondade ja majanduse jätkusuutlikkuse säilitamiseks. MBR Space Settlementi konkursi eesmärgiks on toetada kosmosega seotud uudseid

Guaana on teadusrahastusplatvorm, mis aitab teadlastel leida rahastust ning koostööpartnereid tulevaste teadusprojektide jaoks. 2014. aasta lõpus Eestis asutatud ettevõte on kaasanud enda kogukonda rohkem kui 3000 teadlast ja eksperti 157 riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles