Florida koolitulistamise järel ujutas Twitteri üle Vene robotite armee

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Twitteri logo Vene vapiga. Foto on illustreeriv.
Twitteri logo Vene vapiga. Foto on illustreeriv. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Mitu internetiliiklust jälgivat organisatsiooni teatasid, et Floridas toimunud traagilist koolitulistamist kasutatakse Twitteris USA vastu suunatud infosõjas, mida viivad läbi botid (lühend sõnast robot).

Bot on autonoomne tarkvara, mis tegutseb kasutajaagendina või programmina või simuleerib inimtegevust. Neid on võimalik panna täitma erinevaid ülesandeid, mille hulka kuulub näiteks andmete kogumine, informatsiooni jälgimine ja informatsiooni edastamine.

Vene propagandat jälgiv organisatsioon Alliance for Securing Democracy (Demokraatia Kindlustamise Liit), teatas, et 17 hukkunuga lõppenud Parklandi koolitulistamine aktiveeris Twitteris suure hulga Venemaa infooperatsioonidega soetud botivõrke, mille zombiekontod hakkasid aktiivselt levitama mitmesuguseid poliitiliselt laetud hashtage ja kommentaare.

Andmeturbe labor RoBhat Labs teatas samuti suurest aktiivsuse kasvust Twitteris, lisades, et botid postitavad massiliselt koolitulistamisega seotud hashtage ja mõjutavad nii avalikku arvamust sotsiaalmeedias. Botivõrgud levitavad aktiivselt erinevaid konfliktseid narratiive, et tekitada vastasseisu ja külvata segadust.

Alliance for Securing Democracy uurijate sõnul on olukord väga sarnane eelmisel aastal aset leidnud Las Vegase tulistamisega, kus botid hakkasid kiiresti võtma erinevaid äärmuslikke poliitilisi seisukohti ja levitama vastukäivat valeinfot, et õhutada sotsiaalmeedias tüli. Samuti levitati suurtes kogustes poliitiliselt laetud meeme.

Erinevate poliitliste vaadetega inimeste üksteise vastu keeramine ja kirgede üles kütmine paistabki olevat üks kõige enam levinud Twitteri botide taktika. Eesmärgiks ei ole see, et üks debati osapool võidaks. Eesmärgiks on võimendada kõige ekstreemsemaid osapooli debatis ja nõrgestada seeläbi ühiskonda.

Allikas: Wired

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles