USA diplomaatide peal Kuubas võidi kasutada senitundmatut relva (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saatkond Kuubal.
USA saatkond Kuubal. Foto: ADALBERTO ROQUE/AFP

Uue meditsiinilise raporti järgi pole praegu võimalik öelda, et USA saatkonnatöötajate peal Kuubas kasutati helirelva. Samas ei suuda raport pakkuda ka ühtegi seletust, peale selle, et tegu oli mingit sorti aju vastu suunatud tegevusega.

2016. aasta augustis hakkasid USA saatkonnas Havannas leidma aset kummalised nähtused. Saatkonnatöötajad hakkasid põdema peavalusid, iiveldust, uimasust, kuulmise kadumist ja palju teisi neuroloogilisele häirele viitavaid sümptomeid. Nii mõnigi kirjeldas öösiti oma hotellitubades kummaliste helide kuulmist.

Umbes aasta hiljem teatas USA välisministeerium, et töötajaid rünnati mingit sorti akustilise relvaga, mis opereeris väljaspool inimese kuuldeulatust. Kuuba välisminister nimetas toona kogu intsidenti väljamõeldiseks ja katseks kahjustada kahepoolseid suhteid.

Ohvrite kirjeldused paistsid tõesti kattuvat mingit sorti helirünnakuga. Kõik kuulsid öösiti oma hotellitubades mingit sorti heli, kuid kirjeldused lähevad vastuollu. Mõned kirjeldasid väga kõrget heli, teised jälle väga madalat. Ühed kirjeldasid madala sumina kuulmist, teised teravat kriginat.

Ohvrite sõnul ei vähendanud kätega kõrvade katmine heli tugevust, küll aga sai sellest eemale liikuda.

Pennsylvania ülikooli teadlased hakkasid kannatanuid ja kogu juhtumit põhjalikumalt uurima ning leidsid, et tegelikult puuduvad tõendeid helirünnaku kohta. Samas olid töötajaid tabanud salapärased terviserikked vägagi reaalsed. Üks uurija kireldas sümptomeid kui «peapõrutusi ilma füüsilise põrutuseta.»

Sümptomid olid kannatanute jaoks piinavad ja kestsid enamikul juhtudel üle kolme kuu, takistades normaalset elu. 76 protsenti kannatanutest kirjeldasid, et nende mõistus on muutunud «uduseks» ja aeglaseks. Kaks kolmandikku kurtsid kognitiivsete häirite, mäluprobleemide ja keskendumisraskuste üle.

Teadlased avastasid, et ohvrite seas hakkasid levima ka emotsionaalsed muudatused. Enamik muutusid närviliseks ja kergelt ärrituvaks. Umbes veerand kirjeldasid pidevat kurbuse seisundit. Samuti täheldasid uurijad, et sümptomid kippusid muutuma tugevamaks pärast füüsilist koormust – midagi, mis samuti viitab peapõrutusele.

Lõppkokkuvõttes ei suutnud teadlased öelda, kas terviserikked põhjustas heli või oli heli mingi muu asja kõrvalnäht. Nad olid veendunud ainult selles, et rünnaku sihtmärgiks oli aju.

USA pole siiani veel otseselt kellegi suunas näpuga näidanud, kuid mõned raportid viitavad Kremlile.

Kogu intsident võib aga anda aimu sellest, millised näevad välja tuleviku mittesurmavad relvad.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles