Elon Musk rääkis, mis läks Falcon Heavy raketiga valesti (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Falcon Heavy esimene lend.
Falcon Heavy esimene lend. Foto: JOE RAEDLE/AFP

6. veebruaril startis SpaceX´i seni suurim rakett Falcon Heavy. Seekord oli start edukas ning Elon Muski Tesla Roadster uitab nüüdsest kosmoseavarustes, aga mitte kõik ei läinud plaanipäraselt.

Kokku saadeti taevapoole 3 raketti, kuid ainult kaks neist jõudsid tagasi ühes tükis, nii nagu plaanis oli, vahendab Business Insider.

Falcon Heavy koosneb kolmest osast, lisaks keskmisele kanderaketile on tal veel kaks külgmist kanderaketti. Külgmised kanderaketid maandusid kenasti Canaverali neeme õhuväebaasis.

Keskmisel kanderaketil ei õnnestunud paraku edukalt maanduda Atlandi ookeanis paiknevale droonlaevale. Rakett tabas 800-kilomeetrise tunnikiirusega vett laevast 100 meetrit eemal ja hävis täielikult.

Nüüd on teada ka miks. Kõigil kanderakettidel on veidi lisakütust maandumiseks, mida kasutatakse hoo vähendamiseks.

Mõned keskmise kanderaketi mootorid aga maandumisel ei töötanud. Kuus päeva pärast katsetust teatas Elon Musk Twitteris, et asi oli väheses süütevedelikus ning lahenduskäik on ilmne.

Taolised ebaõnnestumised ei ole SpaceX´i jaoks midagi uut. Eelmisel aastal tegi ettevõte koguni video kõigist oma äpardustest. Samas on SpaceX siiani kõigist vigadest õppust võtnud ja need järgmisel korral parandanud.

Selleks aastaks on plaanitud veel vähemalt 2 Falcon Heavy starti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles