Eestis sünnib erakordne: rahvale jagatakse kuu aega internetti igasuguste piiranguteta

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Üks kolmest Eesti mobiilioperaatorist keerab märtsis kõigile oma klientidele mobiilse interneti kraanid pärani valla – kaovad igasugused mahu- ja kiiruspiirangud ning lisatasu selle eest ei küsita.

Ettevõtteks on Tele2 ning selle tootedirektori Katrin Aroni sõnul testitakse kõigile klientidele korraga mahupiirangute kaotamisega võrgu läbilaskevõimsust.

«Oleme ise teinud koormustestid, kuid märtsis toimub suurim reaalajas tehtav katse – mis saab siis, kui kõik kliendid, ka need, kes täna mobiilset internetti ei kasutagi, avavad korraga kanalid,» rääkis Aron.

Teoorias tõrkeid ega tuntavat kiiruse langust tema sõnul esineda ei tohiks, kuid tehnikaosakond on sarnaselt avalike massiüritustega kõrgemas valmisolekus ning vajadusel jagatakse vabad ressursid suurema koormusega piirkondadesse ümber.

Praeguse standardi, 1080p kvaliteediga Youtube’i videote vaatamine tarvitab tunnis 1,5 gigabaiti internetti, aga järjest populaarsema 4K tasemega juba 7,2 gigabaiti.

«Kui internetti sihtotstarbeliselt kasutada, siis on piiramatud paketid juba lähitulevikus ainuvõimalik valik, mistõttu viiakse läbi suurem võrgu koormustest. Klientidele tuleb see aga kingitusena ning tähendab head võimalust kuu jooksul katsetada, mida on võimalik piiramatu mobiilse internetiga ära teha,» rääkis Aron.

Piiramatu maht ei rakendu automaatselt, vaid neil, kes end ettevõtte veebis registreerivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles