Maailma rikkaim mees ehitab mäe sisse kella, mis näitab täpset aega 10 000 aastat

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmimisjärgus kümne millenniumi kell sügaval mäe sees.
Valmimisjärgus kümne millenniumi kell sügaval mäe sees. Foto: Jeff Bezos

Amazoni omanik ja maailma rikkaim mees Jeff Bezos on asunud rajama mehaanilist kella, mille eesmärgiks on näidata täpset aega 10 000 aastat. Projekti hinnasildiks on 42 miljonit dollarit.

Kell rajatakse sügavale mäe sisse Texases, kaugel eemal ühestki inimasulast. Enam kui 150 meetri pikkune seadeldis on valmistatud ekstreemselt vastupidavast terasesulamist ja selle komponente on valmistatud juba aastaid.

Bezos postitas eile Twitterisse video, milles teatas, et masinavärki on hakatud mäe sisse paigaldama.

Projekti eest maksab küll Bezos, kuid kella rajamise taga on tegelikult hoopis mees nimega Danny Hillis, kes juhib San Franciscos paiknevat organisatsiooni Long Now Foundation, mis loodi juba 1996. aastal eesmärgiga rajada taoline kell.

Teoreetiliselt peaks tulevikus kella juurde pääsema ka külastajad, kuid tegu saab olema võrdlemisi keeruka ettevõtmisega, sest üpris järsule mäele viib kitsas jalgrada, mis vookleb ligemale 600 meetrit üles. Lähim lennujaam on mitme tunnise autosõidu kaugusel.

Millal kell külastajatele avatakse, pole hetkel teada. Küll aga on kella sisse ehitatud mehhanismid, mis tähistavad kella kümnendat, sajandat, tuhandendat ja kümnetuhandendat aastapäeva. Viimase kahe puhul pole muidugi selge, kas siis enam on maailmas ühtegi inimest, kes seda vaadata võiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles