Venezuela tegi esimesena ära: sel vaesel maal on nüüd riiklik krüptoraha (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Nicolas Maduro esiyleb petrot
President Nicolas Maduro esiyleb petrot Foto: MARCO BELLO/REUTERS

Raha- ja toidupuuduse käes vaevlevast Lõuna-Ameerika riigist Venezuelast sai eile esimene riik maailmas, mis võttis president Nicolas Maduro eestvedamisel kasutusele oma versiooni bitcoin’ist.

Riiklik krüptoraha kannab nime petro ning esimeste tundide jooksul kasvas selle kurss 735 USA dollarini, kirjutab AP.

Petro on garanteeritud Venezuela toornafta varudega – neid on sellel riigil enam kui ühelgi teisel maailmas. «Me astusime hiigelpika sammu 21. sajandisse. Me oleme maailma tehnoloogia esirinnas,» teatas Manduro eile riikliku televisiooni vahendusel.

Krüptoraha platvormi haldab üks Venemaa ettevõte. Maduro pole teinud saladust, et krüptoraha loomise peamiseks eesmärgiks oli vältida USA kehtestatud sanktsioone, elanikud saavad nende abil hakata maksma ka makse ning tasuma riiklike teenuste eest.

Esimese aasta jooksul annab riigi valitsus välja 100 miljonit petro münti. Eile anti välja 38,4 miljonit münti ning iga väärtus oli 60 dollarit. Arvestada tuleb aga asjaoluga, et Venezuela keskmine kuupalk on 3 dollarit.

Eestis on käivitatud diskussioonid hakata emiteerima riiklikult garanteeritud krüptoraha estcoin, kuid Eesti Pank on selle idee eos põrmustanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles