Miljardär hakkas pakkuma broneeringuid kosmosehotelli

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Bigelow ja täispuhutava kosmosehotelli makett Kennedy kosmosekeskuses
Robert Bigelow ja täispuhutava kosmosehotelli makett Kennedy kosmosekeskuses Foto: John Raoux/AP

Hotelliäri miljardär Robert Bigelow teatas eile endanimelise kosmoseoperatsioonide ettevõtte loomisest, mis hakkab pakkuma hotellikohti kosmosesse saadetavates hotellides.

Ettevõte Bigelow Space Operations (BSO) hakkab opereerima täispuhutavaid kosmosejaamasid nimega B330 – loob need mehe kosmoseriistvara ettevõte Bigelow Aerospace. Esimesed sellised lennutatakse orbiidile aastal 2021, teatab Business Insider.

Viidatud B330d peaksid 72-aastase moguli plaanide kohaselt saama kaks korda suuremad kui praegu ümber Maa tiirlev rahvusvaheline kosmosejaam (ISS) –, mis muu hulgas sisaldab aastast 2016 ka ühte Bigelow Aerospace’i loodud täispuhutavat ruumi – välja näeb see selline:

Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) rahvusvahelise kosomosejaama küljes (Bigelow Aerospace via AP)
Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) rahvusvahelise kosomosejaama küljes (Bigelow Aerospace via AP) Foto: /AP

B330-1 ja B330-2 läbimõõduks peaks saama lausa 16,7 meetrit ning orbiidi kauguseks Maast ligi 400 kilomeetrit. Üks moodulitest mahutab kuni kuus inimest. Minihotelli seinad on kaetud valgete «kilpidega», mis absorbeerivad kosmoseprügi ja kiirgust.

Rentima hakatakse neid nii kosmoseuuringuid tegevatele riikidele kui turistidele. Bigelow sõnul võib rendihind olla seitsmekohalise summa madalamas otsas. Mitme miljoni dollari eest on võimalik end ka püsivalt kosmosesse elama lennutada. Hetkel maksab NASA Venemaale iga edasi-tagasi lennu eest ISSi 81 miljonit dollarit.

Bigelow tunnistas eile, et praegu ollakse plaanide realiseerimise teel veel väga alguses.

Bigelow on teeninud oma miljardid maapealse hotelliketiga Budget Suitses of America.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles