Dokumentide digiallkirjastamine sai toorevõitu uuenduse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) andis täna välja ID-kaardi rakenduse uusima versiooni DigiDoc 4, mis muudab oluliselt dokumentide digiallkirjastamise kasutajaliidest.

Uus rakendus ühendab endas kõiki ID-kaardiga seotud toiminguid: dokumentide allkirjastamise ja krüpteerimise ning ID-kaardi haldusvahendi PIN-koodide muutmiseks. Ehk siis: senise kolme rakenduse asemel on kasutajal edaspidi ainult üks.

Mis puutub konkreetsemalt dokumentide allkirjastamisse, siis on uus rakendus kaotanud võimaluse asuda dokumente allkirjastama parema hiireklikiga avanevast rippmenüüst. Seal oli teatavasti Digidoc3 lahenduse puhul valik «Allkirjasta digitaalselt», mis on nüüd aga kadunud.

Uuendatud äpis tuleb failid rakendusse «lohistada» või rakenduse enda menüüst lisada. Seega tuleb nüüd esmalt avada Digidoci programm ja seejärel saab hakata selle abil faile allkirjastama. Lisaks puudub võimalus allkirjastaja rolli ja asukoha määramiseks.

RIA selgituse kohaselt on tegemist rakenduse arendusversiooniga ning sellest ka puudujääk.

«Praegu on tarkvara peamine versioon veel DigiDoc 3, seepärast avaneb hiire parema klahviga klõpsates DigiDoc 3 rakendus. DigiDoc 4 on praegu veel beetaversioonina. Hiljemalt selleks ajaks, kui DigiDoc 4-st saab peamine versioon, avaneb parema klahvi alt juba DigiDoc 4 rakendus,» rääkis eID valdkonnajuht Margus Arm.

Seega tasub igal juhul praegu veel arvutis töös hoida nii DigiDoc 3 või DigiDoc 4 programmid. Kokku on aga tänasest igal korralikul eestlasel ajutiselt arvutis neli ID-kaardi haldamise programmi.

Riigi Infosüsteemi Ameti eID valdkonna projektijuht Tõnis Reimo sõnul jäävadki nii DigiDoc 3 kui ka DigiDoc 4 paralleelselt kasutusse. Ent kõigil, kes kasutavad ID-kaarti digiallkirja andmiseks, dokumentide krüpteerimiseks või soovivad kontrollida oma ID-kaardi sertifikaatide kehtivusaega, on soovitav võtta DigiDoc 4 versioon kasutusele hiljemalt selle aasta lõpuks.

«DigiDoc 3 me enam ei täienda, mistõttu on DigiDoc 4 kindlasti parem ja tänapäevasem ID-kaardiga dokumentide töötlemise vahend,» selgitas Reimo.

Digidoc4 rakendus on kolmes keeles ning vahend töötab korraga ka mitme ID-kaardiga, mis on arvutisse ühendatud.

Uus ID-kaardi kasutamise tarkvara on kättesaadav veebilehelt https://installer.id.ee. Rakendus tuleb arvutisse alla laadida ja järgida juhendeid.

Alates juunist pakub iga arvuti juba automaatselt ID-kaardi rakenduse uuema versiooni kasutusele võtmist ning ID-kaardi kasutaja ei pea ise tarkvara alla laadima.

Uue rakenduse arendas Aktors OÜ ja disainis AS CGI Eesti.

Kuni 1. juunini ootab RIA ID-kaardi rakenduse veelgi paremaks muutmiseks kõigi kasutajate ettepanekuid ja tagasisidet aadressile https://www.ria.ee/limesurvey/index.php/181529.

DigiDoc klienttarkvara on kasutusel ligikaudu 650 000 arvutis, igal kuul antakse tarkvara abil peaaegu 500 000 digiallkirja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles