Lekkinud dokument: Facebookil tuleb hakata ka Eestis maksu maksma

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalvõrgustik Facebook.
Sotsiaalvõrgustik Facebook. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Euroopa Komisjon on teatavasti juba kuid valmistanud ette otsust panna digigigandid maksma makse reklaamikäibe tekkimise riikides ning värskelt lekkinud dokument näitab, et maksu suuruseks võib Euroopa Liidu riikides saada kuni viis protsenti brutokäibelt.

Reutersi käsutusse sattunud Euroopa Komisjoni ettepaneku mustandi kohaselt on arutuse all täpsemalt maksumäär 1–5 protsenti. Oluline ei ole niisiis enam see, kus asuvad Facebooki, Google'i, Amazoni ja teiste digitaalmajanduse ettevõtete peakontorid või lokaalsed esindused, vaid see, kus tekitatakse teenusega käivet.

Ettepanekus öeldakse, et maksu tuleks kohandada ettevõtetele, kelle globaalne digiteenustelt saadud tulu ületab 750 miljonit eurot ning ELis teenitud tulu 10 miljonit eurot aastas.

Eeldatavalt märtsi lõpus esitatav ettepanek oleks probleemile kiire ja ajutine lahendus. Ettevalmistamisel on ka pikaajaline lahendus, mille käis välja Eesti oma eesistumise ajal. See näeks ette virtuaalse püsiva tegevuskoha mõiste kasutuselevõttu maksuseadustes. Praegu kehtivad Euroopas mitusada aastat vanad Preisimaa maksupõhimõtted [Dmitri Jegorovi väljend - toim], mis lähtuvad maksustamisel ettevõtete füüsilisest asukohast.

Paljud globaalsed digiettevõtted maksavad praegu seetõttu makse vaid Euroopa riikides, kuhu nad on sealse madala maksumäära tõttu loonud oma esinduse. Jutt käib näiteks Iirimaast ja Luksemburgist. Need kaks riiki on ka suurimad muudatuste vastu võitlejad. Samas kui Prantsusmaa ja Itaalia ei jõua maksu-uuendusi ära oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles