ID-kaartide sertifikaatide uuendamine lõpeb aprillis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Erik Prozes

ID-kaardi sertifikaate saab uuendada kuni märtsi lõpuni.

Märtsi alguse seisuga on uuendatud pea 441 000 ID-kaardi sertifikaadid, sellest kauguuendamise teel üle 322 000 kaardi sertifikaadid. 

«Kui teie kaardi sertifikaadid on seni veel uuendamata, soovitame seda kindlasti teha esimesel võimalusel. Kiirustada soovitame eriti nendel, kellel puuduvad alternatiivsed autentimisvahendid, näiteks mobiil-ID,» ütles Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) elektroonilise identiteedi osakonna juhataja Margus Arm. 

Esmajärjekorras soovitab PPA kasutada kauguuendamise võimalust ehk uuendada ID-kaardi sertifikaadid oma arvutis, sest see on kõige kiirem ja mugavam viis.

Sertifikaatide uuendamist vajavad:

  • ID-kaardid, mis on väljastatud alates 16. oktoobrist 2014;
  • elamisloakaardid, mis on väljastatud alates 17. detsembrist 2014;
  • digi-ID-kaardid, mis on väljastatud alates 1. detsembrist 2014;
  • e-residendi kaardid, mis on väljastatud alates 1. detsembrist 2014.

Alates 26. oktoobrist 2017 välja antud ID-kaardid on juba uuendatud tarkvaraga ja neid kaarte ise enam uuendama ei pea. Samuti ei pea kaardi sertifikaate uuendama siis, kui neid on pärast 24. oktoobrit 2017 juba uuendatud.

Uuendamata sertifikaadid tühistatakse 1. aprillil. Nende kaartidega ei saa enam e-teenustesse sisse logida ega digiallkirju anda. Sertifikaate ei pea uuendama, kui te ei kasuta oma ID-kaardi PIN-koode. ID-kaart kehtib isikut tõendava dokumendina sellel märgitud kuupäevani. Samuti saab uuendamata sertifikaatidega ID-kaarti kasutada nii kliendikaardina kui apteegis digiretsepti esitamiseks. 

Kontrollida, kas teie kaart vajab uuendamist, saab PPA kodulehel. Kõige mugavam on ID-kaarti uuendada oma arvutis. Selleks tuleb vajalik tarkvara veebilehelt alla laadida ja jälgida juhiseid. Kui mingil põhjusel kauguuendamine ei õnnestu või ei ole seda võimalik teha, saab ID-kaardi ära uuendada PPA teeninduses. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles