Samsung Galaxy S9 - võimalik, et 2018. aasta parim telefon

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Galaxy S9 võib vabalt olla 2018. aasta parim telefon.
Samsung Galaxy S9 võib vabalt olla 2018. aasta parim telefon. Foto: Taavi Õmblus

25. veebruaril ehk Eesti 100 juubeli õige pisut hilinenud sünnipäevakingitusena, esitles Samsung oma 2018. aasta uhkeimaid telefone Galaxy S9 ja S9+. Viimase nädala jooksul olen saanud testida üht esimest Eestisse jõudnud Galaxy S9 telefoni ning alljärgnevad minu mõtted selle aasta potentsiaalsemalt vingeima telefoni kohta, kirjutab Taavi Õmblus tehnoloogiaportaalis Digitark.

Galaxy seeria telefonid on Samsungi au ja uhkus. Need konkureerivad otseselt teiste tootjate lipulaevadega ning seetõttu jõuavad enamasti esimesena just neisse kõik vingeimad funktsioonid ja kõige läbimurdelisemad tehnoloogiad, mis ajapikku tee ka soodsamatesse Samsungi mudelitesse lisanduvad.

JÕUDLUS

Samsung Galaxy S9 jõuallikaks on uue põlvkonna kaheksatuumaline Exynos 9810 protsessor ja kuigi Galaxy S8 ei olnud oma kaheksatuumalise Exynos 8815 protsessoriga mingilgi viisil aeglane, on uue protsessori lisandumine siiski loogiline. Oluliselt võimsamaks on muutunud näiteks kaamera, mis vajab varasemast enam jõudlust. Lisaks, protsessor ei saa kunagi töötada päris piiri peal ehk varu peab alati jääma.

Põhimälu on eelmise telefoniga võrreldes jäänud samaks ehk 4 GB (S9+ saab seda 6 GB), kuid nädalase testimise järel öelduna on seda piisavalt – taustal töötavad rakendused laadisid kiiresti ja kui telefon tundis, et seda võib väheks jääda, optimeerib ja sulgeb ta mõned taustal jooksvad rakendused automaatselt (milliseid võib sulgeda ja milliseid mitte, saab seadistada seadete alt).

Sisemälu on uuel telefonil samuti sarnaselt eelmisega 64 GB, kuid mälukaardi võid telefoni torgata sellise, mis mahutab kuni 400 GB andmeid. See on jaburalt suur mahutavus, sest näiteks minu sülearvuti mälu on “kõigest” 128 GB. Seega, kui sa oled inimene, kes ei usalda ühtegi pilve, olgu see Google, Outlook või Dropbox, siis S9 pakub sulle kokku 464 GB mälumahtu (miinus mõned GB-d, mis kuuluvad operatsioonisüsteemile), millest peaks igaljuhul piisama ükskõik millisteks nutitelefoniga tehtavateks tegevusteks. PS! Akut aitab säästa ka nutikas failide tihendamine, mis suudab isegi 4K videod suhteliselt väikesemahuliseks kokkupressida.

Kui sa oled inimene, kes ei usalda ühtegi pilve, olgu see Google, Outlook või Dropbox, siis S9 pakub sulle kokku 464 GB mälumahtu.

Ka aku on võrreldes varasema mudeliga jäänud samaks (3000 mAh) ning nädalase testimise järel jäi mu keskmiseks laadimistevaheliseks ajaks üks päev ehk hommikust õhtuni pidas telefon vastu igasuguste muredeta. Kasutajad, kes aktiivselt telefoni ei testi, kelle ekraan ei ole seatud maksimaalse peale, kes kasutavad mõningaid akusäästmisnippe, on kasutusaeg kindlasti märksa pikem.

Loomulikult on uus telefon IP68 standardile vastavalt vee- ja tolmukindel, kuna selle kaotamine tooks kindlasti kaasa suure pahameeletormi andunud kasutajatelt.

Samsung Galaxy S9 vee- ja tolmukindlus vastab standardile IP68.
Samsung Galaxy S9 vee- ja tolmukindlus vastab standardile IP68. Foto: Taavi Õmblus

STEREOKÕLARID

Samsung Galaxy S9 on ettevõtte esimene nutitelefon, millel on stereoheli ehk lihtsustatult öelduna 2 kõlarit. See on kauaoodatud lisandus, mida oli hädasti tarvis, sest siiani Galaxy seeria telefonides kasutatud üsna vaikne ja pisut metalse heliga kõlar näiteks telefonist filme vaadates küll suurepärase ekraaniga ühte sammu ei astunud.

Kõlarid on valminud koostöös AKG-ga ning toetavad Dolby Atmos tehnoloogiat, mis tekitavad muusikat kuulates või filme vaadates ruumilise efekti. Loomulikult ei tasu telefonist oodata elamusi, mida pakuvad kuue ja rohkema kõlariga stereosüsteemid, kuid Dolby Atmos funktsiooni toetavaid videoid vaadates oli efekti selgelt tunda. Ettevõtte sõnul on kõlarid uuel telefonil tervelt 1,5 korda valjemad kui S8-l ning seda on tegelikult ka tunda. Kuigi peamine kõlar telefoni alumises servas on suunaga alla (või küljele, olenevalt kuidas telefoni käes hoida), siis kuulari sees olev sekundaarne kõlar on alati suunaga vaataja/kuulaja poole, mis parandab helikvaliteeti märgatavalt.

Mis on Intelligent Scan ja mida pakub põhjaliku uuenduskuuri läbi teinud kaamera, loe juba lähemalt Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles